Fluarix Influenza split Vaccine

           

(Smithkline Beecham Biologicals, Belgia). Seringi preumplute 0,5 ml (o doza).

Proprietati

Preparatul induce formarea de anticorpi contra hemaglutininelor, care neutralizeaza virusurile gripei.

Indicatii

Imunizarea activa contra gripei a adultilor si copiilor peate 3 ani, indeosebi a persoanelor cu risc inalt: varstnici (peste 60 ani), insuficienta cardiaca cronica (antecedente de infarct, tulburari de ritm, valvulopatii), afectiuni respiratorii cronice (astm, bronsita cronica, emfizem, mucoviscidoza), insuficienta renala cronica, diabet zaharat si alte afectiuni metabolice, infectii stafilococice recidivante, imunosupresie spontana sau provocata (citostatice, iradiatie), insa este posibil ca imunosupresia sa reduca eficacitatea vaccinului; persoanele care traiesc in colective, medicii si personalul medical care vin in contact cu pacientii de risc inalt.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la proteinele oului de gaina sau la vreun component al vaccinului (de ex. tiomersal), starile febrile severe (infectia banala nu este o contraindicatie).

Posologie

Inainte de administrare seringa se agita pentru a dizolva precipitatul eventual, apoi vaccinul se examineaza vizal in scopul detectarii unor particule straine cu aspect neobisnuit (in acest caz vaccinul nu se utilizeaza). Adulti si copii peste 6 ani o doza de 0,5 ml, copii de 1-6 ani 1-2 doze de 0,25 ml i.m. la interval de 4-6 saptamani (si numai 0,25 ml pentru copiii care au fost vaccinati anterior), in muschiul deltoid sau s.c. pentru pentru cei cu risc de hemoragie in administrarea i.m. (pacientii cu trombopenie sau dereglari ale coagulabilitatii). Vaccinarea trebuie facuta inaintea sezonului gripal, conform situatiei epidemiologice, trebuie repetata fiecare an.

Supradozare

Nu se cunosc cazuri de supradozaj.

Efecte adverse

Reactii locale (durere, eritem, induratie) si sistemice (febra, indispozitie, mialgii) la putini vaccinati si regreseaza spontan. Foarte rar reactii alergice, inclusiv soc anafilactic si bronhospasm. Masuri de urgenta Epinefrina in sol 1:1000-1 ml s.c. sau i.m., un bronhodilatator in caz de bronhospasm, daca e nevoie aminofilina i.v.; corticosteroizi i.v., un substituent de plasma in caz de hipotensiune severa.

Interactiuni

Este incompatibila cu alte vaccinuri (a nu se amesteca intr-o seringa).

Precautii

Sarcina si lactatia.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!