Finasterid

           

Finasteridum G04C B04

Specialitati: Proscar.

Proprietati

Finasteridul inhiba 5-alfa reductaza, enzima intracelulara care transforma testosteronul in dihidrotestosteron, biologic mai activ. Acesta determina hipertrofia prostatei si evolutia ulterioara a adenomului de prostata. Scade concentratia dihidrotestosteronului atat in prostata, cat si in sange, reduce dimensiunile glandei si manifestarile clinice ale adenomului, mareste fluxul urinar. Efectul preparatului se instaleaza trepatat, pe parcursul a catorva luni, insa se mentine urmatorii doi ani dupa sistarea tramentului.

Indicatii

Hipertrofia prostatica benigna in scopul reducerii dimensiunilor prostatei, cresterea fluxului urinar si reducerea simptomelor legate de hiperplazie, reducerea riscului retentiei urinare acute si a necesitatii cateterizarii sau rezectiei transuretrale a prostatei (RTUP) si prostatectomiei.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la preparat. Finasteridul nu se administreaza femeilor si copiilor.

Posologie

5 mg o data pe zi. Rezultatul poate fi apreciat peste 6 luni de tratament.

Supradozare

Cazuri de supradozaj nu au fost semnalate.

Efecte adverse

Rectii alergice (eruptii cutanate, edem labial). Impotenta, scaderea libidoului, reducerea volumului ejaculatului. Aceste efecte pot disparea in procesul tratamentului.

Interactiuni

Nu au fost semnalate. Finasteridul nu a modificat efectul antidepresivelor, vasodilatatoarelor, diureticelor, H2-antihistaminicelor, hipolipemiantelor, antiinflamatoarelor nesteroidiene, chinolonelor, benzodiazepinelor, anticoagulantelor, teofilinei s.a.

Precautii

Pe parcursul tratamentului se recomanda controlul sistematic al starii prostatei pentru excluderea cancerului de prostata. De luat in calcul faptul ca finasteridul scade nivelul antigenului prostatic specific (markerului cancerului de prostata) de cca 2 ori.

Proscar (Merck Sharp & Dohme, SUA). Copmprimate 5 mg N 28.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!