Filgrastim

           

Filgrastimum L03A A02

Specialitati: Neupogen.

Proprietati

Face parte din familia citokinelor, hormoni tisulari care stimuleaza proliferarea anumitor celule. Este o proteina (175 aminoacizi) produsa de granulocite (Colony stimulating factor, CSF) pentru a stimula, prin intermediul unor receptori membranari promielocitari, proliferarea si diferentierea promielocitelor in granulocite si monocite si functia acestora.

Indicatii

Neutropenia provocata de chimioterapia antineoplazica sau de alte medicamente, neutropenia cronica severa si cea provocata de SIDA, transplantarea maduvei osoase.

Contraindicatii

Bolile cardiovasculare (aritmii, infarctul de miocard), pulmonare, septicemia, afectiunile hepatice si renale, lactatia.

Posologie

0,3 mg (0,48 mg) se dizolva in 20 ml (respectiv 32 ml) solutie 5% de glucoza la care se adauga 40 mg (respectiv 64 mg) albumina umana si se administreaza i.v. cu 24 ore inainte sau dupa ultima doza chimioterapica antineoplazica, sau cu 12 ore inainte sau dupa radioterapie.

Supradozare

Cazuri de supradozaj nu au foast semnalate.

Efecte adverse

Leucocitoza, splenomegalie, aritmii supraventriculare, dermatoza neutrofila febrila acuta, edeme periferice, transudate (pleural, pericardial), dureri in locul administrarii, tromboflebite, artralgii, mialgii, dureri pelviene (stimularea maduvei osoase!), cefalee, reactii alergice si anafilactice.

Interactiuni

Citostaticele reduc eficacitatea filgrastimului. Acesta poate fi administrat cu o zi pana la sau dupa citostatice.

Precautii

A se testa sensibilitastea la preparat. Bolile mieloide preneoplazice. Insuficienta hepatica sau renala severa. Se impune controlul regulat al numarului leucocitelor in sange. Daca numarul acestora depaseste 50ยด 109/l, tratamentul trebuie sistat. A se controla densitatea tesutului osos la pacientii cu osteoporoza sau alta patologie osoasa care au primit filgrastim 6 luni si mai mult. Sarcina (se administreaza numai in cazuri exceptionale).

Neupogen (F. Hoffmann-La Roche, Elvetia). Solutie injectabila 0,3mg (30 MU)/ml si 0,48mg (48MU)/1,6ml in flacoane N5.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!