Ferrum Lek

           

(Lek d.d., Slovenia). Comprimate masticabile 100 mg N 30. Picaturi buvabile 50 mg/1 ml. Sirop 50 mg/5 ml - 100 ml in flacoane. Solutie injectabila 100 mg/2 ml in fiole N 5.

Proprietati

Preparatul reprezinta un complex de hidroxid de fier (III) cu polimaltoza. Fierul este un element esential al corpului uman. In organismul unei persoane cu masa corporala de 70 kg se contin circa 4 g fier. Majoritatea acestei cantitati (cca 2,5 g) se afla sub forma de hemoglobina si mioglobina, peste 1 g sub forma de rezerve, restul intra in componenta citocromilor A, A3, B, C, catalazei, peroxidazelor, transferinei, feritinei si hemosiderinei.

Indicatii

Profilaxia si tratamentul insuficientii fierului de diversa etiologie, in primul rand a anemiei feriprive.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la preparat, hemocromatoza, hemoliza cronica, anemia in intoxicatia cronica cu plumb, talasemia, anemia in inflamatiile cronice sau neoplazii deoarece fierul se depune in sistemul reticulo-endotelial.

Posologie

Adulti si copii peste 12 ani 1 comprimat masticabil pe zi la momentul dorit. In deficienta severa 2 comprimate pe zi sau 1 lingurita de sirop de 2 ori pe zi inainte de mese, sau 15 picaturi de 2 ori pe zi inainte de mese. Copii sub 12 ani 3 mg de fier/kg corp (o lingurita de sirop contine 100 picaturi). Siropul Ferrum Lek poate fi amestecat cu suc de fructe sau alte sucuri. Picaturile se administreaza in doza de 15 picaturi de 2 ori pe zi dupa mese, pot fi amestecate cu sucuri. Tratamentul trebuie prelungit inca 3 luni dupa restabilirea rezervelor de fier din organism. Daca pacientul nu poate inghiti formele perorale, i se administreaza forma injectabila de Ferrum Lek i.m. sau i.v.

Supradozare

Cazuri de supradozaj nu au fost semnalate.

Efecte adverse

Tulburari gastro-intestinale, discomfort gastric, ameteli, constipatie sau diaree.

Interactiuni

Nu se cunosc. Nu formeaza chelati cu substante nutritive (fitina, oxalati sau tanina) sau cu medicamente (tetraciclina sau antiacide).

Precautii

Nu se cunosc.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!