Ferroplex

           

(Biogal, Ungaria). Drajeuri sau comprimate filmate N 100.

Compozitie Sulfat fieros 50 mg (echivalentul a 10 mg Fe++), Acid ascorbic 30 mg.

Proprietati

Fierul este un element esential al corpului uman. In organismul unei persoane cu masa corporala de 70 kg se contin circa 4 g fier. Majoritatea acestei cantitati (cca 2,5 g) se afla sub forma de hemoglobina si mioglobina, peste 1 g sub forma de rezerve, restul intra in componenta citocromilor A, A3, B, C, catalazei, peroxidazelor, transferinei, feritinei si hemosiderinei. Acidul ascorbic protejeaza fierul de oxidare si-i faciliteaza absorbtia intestinala.

Indicatii

Anemiile primare si secundare provocate de carenta fierului (anemiile alimentare, posthemoragice, gravidelor, toxice, provocate de boli infectioase s.a.). Adjuvant in tratamentul bolilor hepatice si a anemiei pernicioase.

Contraindicatii

Anemia hemolitica sau aplastica, hemocromatoza, bolile hepatice sau renale cronice asociate cu insuficienta, leucemiile.

Posologie

Adulti cate 2 drajeuri de 3 ori pe zi dupa mese fara a le sfarama sau mesteca. Copii cate 1-2 drajeuri de 3 ori pe zi, in functie de varsta. Durata curei de tratament constituie 3-4 saptamani sau mai mult (pana la cateva luni) in dependenta de forma bolii si eficacitatea tratamentului.

Efecte adverse

Greata, anorexie (in tratamentul de durata), constipatii (cauzata de legarea hidrogenului sulfurat, stimulator natural al peristaltismului intestinal), colorarea scaunului in negru.

Interactiuni

Tetraciclinele si D-Penicilamina scade absorbtia fierului cu care formeaza complexe (iar fierul reduce absorbtia tetraciclinelor si D-Penicilaminei din aceleasi motive). Antiacidele cu magneziu, aluminiu sau calciu scad absorbtia fierului.

Precautii

Ulcerul gastric sau duodenal, colita ulcerativa, enteritele.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!