Fenindiona

           

Phenindionum B01A A02

Specialitati: Fenilin.

Proprietati

Anticoagulant indirect, derivat de indandiona. Este antagonist al vitaminei K si inhiba sinteza hepatica a factorilor II, VII, IX si X ai coagularii sangelui, scade toleranta la heparina, reduce lipidemia si creste permeabilitatea vaselor. Actiunea preparatului incepe peste 8-10 ore si atinge varful peste 24-30 ore dupa administrare.

Indicatii

Profilaxia si tratamentul trombozelor, troboflebitelor, complicatiilor trobo-embolice in infarctul de miocard. Profilaxia trombozelor in perioda postoperatorie.

Contraindicatii

Hemofilia, insuficienta renala severa, diatezele hemoragice si alte afectiuni ale coagulabilitatii sangelui, sarcina, neoplaziile, leziunile ulcerative gastro-intestinale, pericardita.

Posologie

Prima zi 120-210 mg (divizate in 3-4 prize), a doua zi 90-150 mg/zi in functie de protrombinemie.

Supradozare

Micro- si macrohematurie, hemoragii bucale si naso-faringiene, gastro-intestinale, musculare. Tratament: Preparate ale vitaminei K. In cazurile grave perfuzie de sange proaspat, plasma sau factori ai coagularii sangelui II, VII, IX si X.

Efecte adverse

Cefalee, greturi, diaree, febra, reactii alergice, inhibitia eritropoiezei.

Interactiuni

Vitamina K scade efectul fenindionei. Fenindiona creste actiunea heparinei.

Precautii

Tratamentul se face numai sub control medical, cu monitorizarea protrombinemiei. Perioada menstruala (tratamentul se intrerupe cu 2 zile inainte de menstruatie). La sfarsitul curei de tratament dozele se reduc gradual.

 

Fenilin (Zdorovia, Ucraina). Comprimate 30 mg N 20.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!