Fenilbutazona

           

Phenylbutazonum M02A A01

Specialitati: Butadion, Reumazon.

Proprietati

AINS din familia derivatilor de pirazolona. Lansata pe piata farmaceutica in 1953, fenilbutazona este unul din cele mai vechi preparate cu actiune antiinflamatoare, analgezica si antipiretica. Mecanismul actiunii se datoreste inhibitiei ciclooxigenazei si sintezei prostaglandinelor.

Indicatii

Artritele severe sau accesele de guta daca alte antiinflamatoare nesteroidiene, mai putin toxice, sunt ineficiente. Aplicatiile topice – dermatitele de origine mecanica, insolatia, arsurile limitate de gradul I sau II, intepaturile de insecte, infiltratele inflamatorii, entorsele; artrita reumatoida, artrozele, sinovita (ca adjuvant).

Contraindicatii

Mielodepresia, bolile cardio-pulmonare, hepatice si/sau renale severe, ulcerul peptic activ, polipii nazali, anemia, astmul, septicemia, diabetul zaharat, hemofilia, stomatita, lupusul eritematos sistemic.

Posologie

In artrite, spondiloartrita ankilozanta, initiala 300-600 mg/zi divizata in 4 prize, de intretinere 100 mg de 4 ori pe zi in timpul meselor. In guta, initiala 400 mg, apoi 100 mg fiecare 4 ore 4 zile consecutive. Durata curei nu trebuie sa depaseasca o saptamana. Copiilor sub 15 ani nu se administreaza. Unguentul se aplica topic de 2-3 ori pe zi..

Supradozare

Cazuri de supradozare nu s-au semnalat.

Efecte adverse

Discrazii sanguine (agranulocitoza s.a.), in special la persoanele trecute de 40 ani la care efectele adverse pot aparea si dupa sistarea tratamentului, dermatita alergica, retentie de lichid (cresterea tensiunii arteriale la hipertensivi, edeme, adaos ponderal), dureri abdominale, greata, hipersensibilitate la preparat.

Interactiuni

Fenilbutazona creste efectul digitalicelor, aminoglicozidelor, antidiabeticelor, antiagregantelor, creste efectele adverse ale altor AINS, compusilor cu aur, litiului, mielodepresivelor, scade efectul barbituricelor si cortisonului.

Precautii

A se abtine de la bauturile alcoolice.

Butadion (Gedeon Richter, Ungaria). Unguent 5%-20 g in tuburi.

Reumazon (Armedica, Romania). Unguent 45 g in tuburi.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!