Etomidat

           

Etomidatum N01A X07

Specialitati: Hypnomidate.

Proprietati

Anestezic general neinhalator fara efect analgezic. Se administreaza i.v. Anestezia incepe de obicei peste 1 min si se prelungeste 3-5 min in doza de 0,3 mg/kg. Durata depinde de doza administrata. Trezirea este rapida, somnolenta postanestezica lipseste. Nu influenteaza activitatea cardio-vasculara. Are actiune anticonvulsivanta.

Indicatii

Inductia anesteziei. Adjuvant in anestezia generala cu protoxid de azot.

Contraindicatii

Imunosupresia, septicemia, transplantul (inhiba incretia glucocorticoizilor), sensibilitatea la preparat.

Posologie

Adulti si copii peste 10 ani 0,3-0,6 mg/kg i.v. Durata anesteziei este de 3-5 min.

Supradozare

Inhibitie respiratorie in administrarea rapida. Tratament: ventilatie asistata, oxigen (daca este nevoie).

Efecte adverse

Greata, voma, respiratie frecventa sau rara, tensiune arteriala ridicata sau scazuta, aritmii (tahi- sau bradicardie), hiperventilatie, hipoventilatie sau apnee de scurta durata (5-90 sec cu revenire spontana), contractii musculare involuntare, inclusiv mioclonus (membrele, umerii, gatul, muschii trunchiului), sughit, dureri in locul injectiei.

Interactiuni

Creste efectul depresiv al inhibantelor SNC si alcoolului, efectul hipotensiv al antihipertensivelor (creste riscul hipotensiunii arteriale severe). Administrarea concomitenta cu ketamina sporeste riscul hipotensiunii arteriale si a inhibitiei respiratorii.

Precautii

Varsta peste 65 ani (dozele se reduc la jumatate). Nu se recomanda utilizarea solutiilor netransparente sau fiolelor suspecte.

Hypnomidate (Janssen Pharmaceutica, Belgia). Solutie injectabila 20 mg/10 ml in fiole N5.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!