Etinilestradiol

           

Ethinylestradiolum G03C A01

Specialitati: Microfollin forte.

Proprietati

Stimuleaza proliferarea endometrului si epiteliului vaginal, dezvoltarea uterului si a caracterelor sexuale secundare feminine in cazul retardarii, inlatura tulburarile cauzate de insuficienta estrogenilor endogeni.

Indicatii

Amenoreea, oligomenoreea, dismenoreea, menoragiile si metroragiile (inclusiv menopauzale), pentru stoparea lactatiei, acnea vulgara, adenomul de prostata, sindromul climacteric.

Contraindicatii

Neoplaziile estrogenodependente ale endometrului si colului uterin, cancerul mamar, bolile neoplazice sau preneoplazice in antecedentele familiei, tromboflebita, tromboembolia, tulburarile circulatiei cerebrale, insuficienta hepatica.

Posologie

In amenoree si oligomenoree 0,02-0,1 mg/zi p.o. timp de 20 zile, apoi inca 5 zile impreuna cu progesteron 5 mg/zi i.m. In dismenoree tratamentul incepe cu ziua 4-5 a ciclului menstrual 0,01-0,03 mg/zi timp de 20 zile. Cura se repeta la fiecare 2-3 luni. Pentru stoparea lactatiei cate 0,02 mg de 3 ori pe zi primele 3 zile postnatale, apoi cate 0,01 mg de 3 ori pe zi inca 3 zile si cate 0,01 mg o data pe zi 3 zile. In acnea vulgara 0,03-0,06 mg/zi. In adenomul de prostata, initial, cate 0,05-0,1 mg de 3 ori pe zi micsorand-o gradual pana la cea de intretinere egala cu 0,05 mg/zi. In sindromul climacteric 0,05 mg/zi. In acnea adolescentelor la varsta pubertara 0,01-0,03 mg/zi.

Supradozare

Cazuri de supradozaj nu au fost semnalate. Simptome posibile: greata si hemoragii uterine de rebound.

Efecte adverse

Greata, varsaturi, crampe abdominale, icter colestatic, cefalee, migrena, ameteli, depresie, choree, crestere sau descrestere ponderala, toleranta redusa la glucide, edeme, modificari ale libido-ului, cresterea sanilor, tensiune in regiunea lor, dismenoree sau amenoree pe parcursul tratamentului sau dupa el, candidoza vaginala, modificarea secretiei cervicale, intoleranta la lentilele de contact. Rar tulburari ale metabolismului calcic, edeme, afectiuni ale maduvei osoase, cresterea iodului seric.

Interactiuni

Nu sunt descrise.

Precautii

Tratamentul indelungat poate creste incidenta carcinomului mamar, de col uterin, vaginal, ficat sau de endometru, calculozei biliare la femeile care se trateaza in menopauza.

Microfollin forte (Gedeon Richter, Ungaria). Comprimate 0,05 mg N 10.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!