Estradiol

           

Estradiolum G03A C03

Specialitati: Dermestril, Estrofem, Vagifem.

Proprietati

Estradiolul este un hormon estrogen produs de foliculele ovariene de la pubertate pana la menopauza. In perioada menopauzala functia ovariana scade considerabil si estradiolul se mai sintetizeaza in mici cantitati in hepatocite si adipocite. Pierderea secretiei ovariene conduce, la multe femei, la afectiuni vasomotorii si termoreglatoare (vasodilatare brusca si senzatie de caldura), tulburari ale somnului, instabilitate psihica si atrofie urogenitala treptata, osteoporoza. Terapia substitutiva cu estradiol este o metoda de profilaxie a pierderilor de calciu, normalizare a metabolismului lipidic si prevenire a bolii coronariene. O forma convenabila de administrare a estradiolului sunt sistemele terapeutice transdermale (STT) care permit administrarea hormonului prin aplicarea pe piele (Dermestril).

Indicatii

Deficitul hormonal cauzat de menopauza sau extirparea chirurgicala a ovarelor si simptomele acetuia: crize de calduri, tulburari ale somnului, atrofia urogenitala, instabilitatea psihica si labilitatea dispozitiei. Profilaxia osteoporozei menopauzale.

Contraindicatii

Tumorile hormonodependente ale glandelor mamare sau uterului (carcinomul mamar sau endometrial), metroragiile de etiologie necunoscuta, trombozele venelor profunde si tromboemboliile de alta localizatie, inclusiv in antecedente, afectiunile hepatice severe, hemoglobinopatiile, porfiria, tromboflebita activa sau afectiunile tromboembolice actuale sau in antecedente, sarcina presupusa sau diagnosticata.

Posologie

Initiala, Dermestril-50 se aplica pe piele de 2 ori pe saptamana timp de 3 saptamani (6 STT-uri) si o saptamana repaus. Primele 3 STT din ciclu se administreaza fara progestogene, iar urmatoarele 3 STT din ciclu se combina cu progestogen administrat oral. Doza estradiolului se stabileste individual, cea maxima fiind 100 mcg/zi. Doza de intretinere este egala cu cea minima efectiva. In perioada de repaus sunt posibile sangerari vaginale. Emplastrul se elibereaza de folia protectoare si se aplica pe pielea coapsei, regiunii lombare sau abdominale (insa nu in regiunea sanilor). De fiecare data locul se schimba. Plasturele permite dusul si baia. In cazul dezlipirii lui se aplica unul nou. Estrofem - Cate 1 comprimat de 1 mg o data pe zi fara intreruperi. In caz de necesitate se pot utiliza comprimatele de 2 mg.

Supradozare

Este putin probabil prin aplicarea STT. Cazuri de supradozare nu au fost semnalate.

Efecte adverse

Senzatii dureroase in sani, hemoragii vaginale; rar retentie de sodiu si apa, edeme, spasme intestinale, flatulenta, varsaturi, cefalee. Pentru Estrofem - Dureri in regiunea sanilor (prima luna de tratament). Rar greturi, cefalee si edeme (cu timpul aceste fenomene dispar). La femeile cu uterul sanatos sunt posibile sangerari sau hemoragii uterine. In cazuri rare – cresterea tensiunii arteriale, troboembolii, alopecie, eruptii cutanate, prurit. Au fost raportate cazuri de tulburari vizuale, crize de astm, formare de calculi biliari.

Interactiuni

Anestezicele generale, analgezicele opioide, anxioliticele, anticonvulsivantele, unele antihipertensive, inductorii enzimelor microzomiale hepatice reduc eficacitatea preparatului.

Precautii

Pacientele cu hipertensiune arteriala, epilepsie, migrena, diabet zaharat, astm bronsic, insuficienta cardiaca congestiva. Inainte de inceperea tratamentului se recomanda cercetarea ginecologica si generala minutioasa. Tratamentul indelungat cu doze mari creste riscul cancerului mamar sau de endometru (riscul este in functie de durata tratamentului si doza preparatului). Tratamentul trebuie intrerupt cu 4-6 saptamani inainte de interventia chirurgicala planificata. In cazul aparitiei sangerarilor menstruale modificate sau neregulate (la pacientele cu uter intact) se recomanda curetajul diagnostic in scopul excluderii neoplaziilor uterine. Tratamentul cu Estrofem trebuie stopat imediat in cazul trombozei venelor profunde, troboemboliilor de alta localizare, aparitiei icterului, intetirea durerilor migrenoase, tulburarilor vizuale, cresterea semnificativa a tensiunii arteriale.

Precautii

Se utilizeaza numai sub control medical (cercetarea sanilor si organelor genitale la intervale regulate, indeosebi la pacientele, rudele carora au avut cancer mamar sau mastopatie fibrozo-chistoasa).

Riscul hiperplaziei si carcinomului endometrului impune terapie concomitenta cu progestogeni. Se recomanda monitorizarea pacientelor cu insufifenta cardiaca, insuficienta renala sau hepatica, hipertensiune arteriala severa, epilepsie, edeme, astm sau diabet. La aparitia afectiunilor tromboembolice (tromboflebita, tromboza retiniana, embolismul arterelor pulmonare sau cerebrale), migrenei sau cefaleelor frecvente, tulburarilor vizuale, tratamentul se sisteaza imediat.

Dermestril (Rottapharm, Italia). Timbre (Sistem terapeutic transdermal) 2 mg (25 mcg/zi), 4 mg (50 mcg/zi) si 8 mg (100 mcg /zi) N 8.

Estrofem (Novo-Nordisk, Danemarca). Comprimate filmate 1 mg si 2 mg N 28.

Vagifem (Novo-Nordisk, Danemarca). Comprimate vaginale 25 mg N 5 si N 15 cu aplicatoare de unica folosinta.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!