Eritropoietina

           

Erythropoietinum B03X A01

Specialitati: Eprex.

Proprietati

Glicoproteina cu masa moleculara de cca. 30 000 dalton produsa de endoteliocitele capilarelor peritubulare proximale renale si partial de celulele Kupfer hepatice (10-15%). Stimuleaza eritropoieza. Productia eritropoietinei endogene este stimulata de hipoxie, dar si de corticosteroizi, tireoidina si in special de androgeni. Hormonul induce sinteza ADN si ARN in celulele eritropoietin-sensibile, transcriptia ARNm in proeritroblaste, creste includerea Fe in celulele medulare si sinteza proteinelor membranare ale eritronului. Eritropoietina este deficitara in insuficienta renala cronica, indeosebi la pacientii aflati la hemodializa sau dializa peritoneala, la bolnavii oncologici, pacientii infectati cu HIV. Eritropoietina se obtine actualmente prin metode de inginerie genetica (Epoietina alfa) cu aceleasi proprietati ca si cea endogena. 1 unitate internationala este egala cu 8,4 ng de epoietina alfa.

Indicatii

Anemia pacientilor cu insuficienta renala cronica aflati la hemodializa sau dializa peritoneala, anemia bolnavilor oncologici cu neoplazii nemieloide, inclusiv cei tratati timp indelungat cu chimiopreparate antineoplazice, anemia pacientilor infectati cu HIV si care primesc zidovudina, daca nivelul eritropoiuetinei endogene este egal sa sub 500 mE/ml. Eritropoietina este indicata pacientilor anemici (Hb 10-13 g% la adulti si 9,5-11 g/% la copii) inainte de operatiile cu pierderi de sange intre 900 si 1800 ml in scopul reducerii necesitatii transfuziei de sange allogen.

Contraindicatii

Hipertensiunea arteriala necontrolata, infarctul miocardic recent, accidentul vascular cerebral, hipersensibilitatea la preparat.

Posologie

Initiala 25 U/kg s.c. sau 50 U/kg i.v. de 3 ori pe saptamana (in unele cazuri dozele pot fi mai mari). Efectul clinic apare peste 2 saptamani (la unii pacienti peste 6-10 saptamani). Doza de intretinere este de 25 U/kg o data pe saptamana. Locul preferat al injectiilor s.c. este peretele abdominal sau membrele. Volumul maxim pentru un loc de injectare s.c. este de 1 ml. Daca volumul este mai mare se injecteaza in cateva locuri. Injectia i.v. trebuie sa fie lenta (1-5 min sau mai mult la pacientii cu sindrom gripal). Nu se recomanda perfuzia i.v. sau amestecul cu alte medicamente. Daca concentratia hemoglobinei depaseste 12 g% tratamentul trebuie stopat.

Supradozare

Exacerbarea efectelor adverse. In acest caz dozele trebuiesc reduse. Efecte adverse Hipertensiune arteriala sau agravarea celei existente, crize hipertensive cu encefalopatie, convulsii generalizate; sindrom gripal (flu-like) cu mialgii, artralgii si febra; dureri in locul injectiilor s.c.; tromboze vasculare (coronariene, retiniene, pulmonare); reactii alergice (eruptii cutanate, eczema, urticarie, prurit, edem angionevrotic); hiperkaliemie, hiperfosfatemie, hiperuricemie, hipercreatinemie la pacientii cu insuficienta renala. Reactiile necorespunzatoare la preparatele eritropoietinei pot fi cauzate de deficitul de fier, acid folic sau vitamina B12, intoxicatia cu aluminiu, infectiile intercurente, inflamatiile sau traumele, hemoragiile, hemoliza si fibroza maduvei osoase.

Interactiuni

Eritropoietina deplaseaza de pe eritrocite cilosporina si-i cresc fractiunea libera (a se ajusta dozele ciclosporinei). Preparatele fierului, acidului ascorbic in doze mari, carnitina, calcitriolul, androgenii, interleukina-3, acidul folic si cianocobalamina cresc eficacitatea eritropoietinei.

Precautii

In scopul reducerii riscului hipertensiunii arteriale, rata cresterii nivelului hemoglobinei trebuie sa fie de cca 1 g/% si sa nu depaseasca 2 g/% pe luna. Se recomanda monitorizarea nivelului hemoglobinei si a tensiunii arteriale. La aparitia hipertensiunii aceasta trebuie tratata. Daca tratamentul antihipertensiv ramane fara efect, administrarea eritropoietinei trebuie intrerupta. Aparitia cefaleei sau cresterea frecventei acesteia este un semnal de atentie. Se recomanda tratamentul bolilorbacteriene acute si cronice. Apa potabila trebuie purificata de aluminiu (acesta poate provoca anemie). In timul sarcinii poate fi utilizat numai daca beneficiul justifica riscul pentru fat. Conducerea vehiculelor trebuie facuta cu maxima atentie de pacientii cu insuficienta renala in perioada initiala de tratament pana la instituirea dozei de intretinere, din cauza riscului hipertensiunii arteriale.

Eprex (Janssen-Cilag, Elvetia). Solutie injectabila 1000 U/0,5 ml, 2000 U/1 ml, 4000 U/1 ml si 10 000 U/1 ml in flacoane N 6 si 1000 U/0,5 ml, 2000 U/0,5 ml, 4000 U/0,4 ml si 10 000 U/1 ml in seringi preumplute N 6.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!