Enoxaparina

           

Enoxaparinum natricum B01A B05

Specialitati: Clexane.

Proprietati

Enoxaparina este o heparina oligomoleculara (4500 dalton) obtinuta prin depolimerizarea heparinei standarde. Se deosebeste printr-o afinitate deosebita pentru protrombinaza (factorul Xa) si activitate slaba fata de trombina (factorul IIa). Are actiune rapida si indelungata.

Indicatii

Profilaxia tromboemboliilor in operatiile ortopedice si chirurgicale, tratamentul trombozelor venelor profunde, profilaxia coagularii in circuitul de hemodializa.

Contraindicatii

Alergia la preparat sau la heparina si derivatii ei, inclusiv oligomoleculari, starile de risc major al hemoragiilor, inclusiv ulceratiile gastro-intestinale.

Posologie

Se administreaza subcutanat in regiunea abdomiala anterolaterala sau posterolaterala, la nivelul centurii, alternand partea dreapta cu cea stanga, in pozitia pacientului culcata. Acul se indreapta vertical pe suprafata pielii si dupa injectie pielea nu se frictioneaza. In profilaxia trombozelor venoase cu riscul emboliilor se recomanda 20 mg (0,2 ml) o data pe zi. Daca riscul este mare - 40 mg (0,4 ml). Inainte de operatiile chirurgicale sau oncologice se administreaza cu 2 ore inainte de operatie, iar in cele ortopedice cu 12 ore inainte si apoi zilnic timp de 7-10 zile. In tratatamentul trombozelor venelor profunde cate 1 mg/kg la fiecare 12 ore timp de 10 zile (se incepe cu anticoagulante indirecte si enoxaparina se utilizeaza pana la atingerea efectului). In hemodializa preparatul se introduce in linia arteriala 1 mg/kg pentru o procedura de 4 ore. Pentru bonavii cu risc mare de hemoragii doza se reduce la 0,5 mg/kg. In procedurile mai indelungate sau la aparitia inelelor de fibrina se administreaza suplimentar 0,5-1 mg/kg.

Supradozare

Sangerari. Tratament: Protamina sulfat (1 mg de protamina sulfat neutralizeaza 1 mg de enoxaparina dupa activitatea anti-IIa, insa nu si dupa inhibitia factorului Xa care ramane inca activ pana la 60%).

Efecte adverse

Trombocitopenie moderata in debutul tratamentului, cresterea tranzitorie a enzimelor hepatice, dureri moderate si inrosirea pielii in locul injectiei, uneori aparitia unor infiltrate inflamatorii, care se resorb in cateva zile fara intreruperea tratamentului. In cazuri foarte rare pot aparea necroze in locul injectarii. In asemenea cazuri tratamentul trebuie sistat imediat. Rar reactii alergice locale sau sistemice.

Interactiuni

Salicilatii si alte antiinflamatoare nesteroidiene, dextranul 40, ticlopidina, glucocorticoizii de uz sistemic, tromboliticele si anticoagulantele cresc efectul enoxaprinei si tratamentul cu ele trebuie sistat (daca nu sunt administrate din indicatii vitale) inainte de administrarea ei, iar daca tratamentul trebuie prelungit, dozele enoxaprinei se reduc sub controlul coagulabilitatii sangelui.

Precautii

Preparatul nu se administreza i.m. In zilele 5-21 pot aparea trombocitopenii imuno-alergice. Se recomanda monitorizarea numarului plachetelor in sangele circulant si in cazul scaderii lui pana la 30-50% administrarea enoxaprinei se sisteaza si se trece la terapia respectiva. Bolile cu risc de hemoragii (ulcerele gastro-intestinale evolutive sau in antecedente, afectiunile circulatorii cerebrale, hipertensiunea arteriala severa, retinopatia diabetica, operatiile neurologice sau oftalmologice repetate). Sarcina si lactatia.

Clexane (Rhone-Poulenc Rorer, Franta, SUA). Solutie injectabila 20 mg/02 ml, 40 mg/0,4 ml, 60 mg/0,6 ml, 80 mg/0,8 ml si 100 mg/1 ml in seringi preumplute N 2.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!