Enap H

           

(KRKA, Slovenia). Comprimate N 20.

Compozitie Enalapril 10 mg, Hidroclorotiazid 25 mg.

Proprietati

Enalaprilul in organism se transforma in enelaprilat care inhiba timp indelungat enzima de conversie a angiotensinei I in angiotensina II si reduce incretia aldosteronului. Concentratia plasmatica a potasiului creste putin. Scade tensiunea arteriala, inclusiv la bolnavii cu hiporeninemie. Hidroclorotiazidul are actiune diuretica si antihipertensiva, mareste eliminarea reninei. Combinatia enalaprilului si hidroclorotiazidului are actiune antihipertensiva mai puternica decat fiecare substanta in aparte, reduce pierderile de potasiu provocate de hidroclorotiazid, nu modifica capacitatile fizice si psihice ale pacientului.

Indicatii

Hipertensiunea arteriala primara si secundara de orice forma, daca necesita tratament combinat.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la unul din componente, edemul angioneurotic in antecedente, insuficienta renala severa (clearance-ul creatininei sub 0,5 ml/sec sau creatinina plasmatica peste 265 mcmol/l (3 mg/100 ml), afectiunile hepatice severe, sarcina, indeosebi trimestrele II si III), lactatia.

Posologie

Cate 1-2 comprimate pe zi, in dependenta de reactia bolnavului. In debutul tratamentului se administreaza fiecare componenta in aparte pentru a le aprecia dozele. Pentru majoritatea pacientilor doza de 50 mg hidroclorotiazid pe zi este suficienta si lor nu li se recomanda 2 comprimate de Enap H pe zi. Daca bolnavul primea diuretice pana la Enap H, ele trebuiesc sistate sau dozele lor reduse cu 3 zile inainte de inceputul tratamentului cu Enap H pentru a evita scaderea brutala a tensiunii arteriale. Durata tratamentului nu este limitata in timp.

Supradozare

Hipotensiune arteriala severa. Tratament: Lavaj gastric, carbune activat, purgative saline. Monitorizarea tensiunii arteriale, functiei respiratorii, concentratiei plasmatice a potasiului si diurezei. In hipotensiunea severa - perfuzie i.v. de ser fiziologic, de dorit cu angiotenzina II. In cazurile grave hemodializa.

Efecte adverse

Reactii digestive, ameteli, cefalee, contractii musculare, tuse, eruptii cutanate. In idiosincrazie poate aparea edem angioneurotic. Daca creste concentratia ureei in sange tratamentul trebuie sistat pana la stabilizarea starii si apoi prelungit sub control de laborator.

Interactiuni

Efectul preparatului este crescut de alte antihipertensive, antidepresive triciclice, litiu, fenotiazine si alcool. Diureticele economizoare de potasiu (spironolacton, amilorid, triamteren) cresc riscul hiperkalemiei. Analgezicele si si antireumaticele nesteroidiene, consumul exagerat de sare de bucatarie reduc efectul preparatului. Tratamentul concomitent cu citostatice, imunodepresive si corticosteroizi de uz sistemic pot conduce la leucopenie.

Precautii

Inainte de inceputul tratamentului se recomanda controlul functiei renale. Se impune prudenta in tratamentul concomitent cu glicozizi cardiaci.

Enap HL (KRKA, Slovenia). Comprimate N 20. Compozitie: Enalaprili maleas 10 mg, Hydrochlorothiazidum 12,5 mg. Proprietati: Vezi Enap H. Se deosebeste de Enap H prin doza redusa la jumatate de hidroclorotiazida.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!