Ecoencefalografie

           

Definitie - Ecoencefalografia reprezinta o metoda de examinare a structurilor cerebrale cu ajutorul ultrasunetelor. Introducerea ?n practica clinica a ecoencefalografiei este legata cu numele lui Lars Lexel care a utilizat aceasta metoda pentru prima data ?n 1956. Ecoencefalografia permite evidentierea formatiunilor de volum intracerebrale (tumori, hematoame, abcese, corpi straini intracerebrali s.a.), hidrocefaliei, edemului cerebral. Metoda nu are contraindicatii si poate fi utilizata ?n toate cazurile c?nd este posibila aplicarea etansa a sondei la suprafata scalpului.

Procedura

Metoda se bazeaza pe diferenta dintre permeabilitatea diferita a diferitor tesuturi (oase craniene, tesuturi moi, tesutul cerebral) pentru ultrasunet. Ecoencefalografia se realizeaza cu ajutorul ecoencefalografului. Se distinge ecoencefalografia unidimensionala si bidimensionala.

Pentru realizarea procedurii nu este nevoie de o pregatire speciala a pacientului. Ecoencefalografia ca regula se realizeaza ?n pozitia culcata ?nsa este posibila si realizarea ?n pozitia sez?nda. Sonda ultrasonora, suprafata de lucru a careia este acoperita cu un gel pentru crearea unui contact acustic, se aplica succesiv pe portiuni diferite ale scalpului, acoperite ?n prealabil cu acelasi gel. Semnalele ultrasonore, convertite ?n impulsuri electrice, sunt vizualizate pe ecranul aparatului sub forma unei curbe - encefalograma ultrasonora (ecoencefalograma). Conditiile optime pentru ?nregistrarea semnalului sonor se realizeaza la plasarea sondei pe partea laterala a capului cu 4-5 cm mai sus de orificiul canalului auditiv extern.

Evaluarea ecoencefalogramei

Pe ecoencefalograma se deosebesc complexul initial, complexul terminal, ecoul median si semnalele de la diferite structuri paramediane. Complexul initial este o portiune a encefalogramei formata din semnalele primite de la tesuturile moi ale capului, oasele craniene si structurile cerebrale superficiale. Complexul terminal se formeaza din semnalele de la suprafata interna a oaselor craniene.

?ntre cele doua complexe ale ecoencefalogramei se observa un numar mare de semnale determinate de reflectarea ultrasunetului de la diferite structuri intracerebrale. Unele semnale sunt inconstante altele sunt mai stabile, iar unele semnale apar doar ?n caz de prezenta a unui proces patologic ?n tesutul cerebral. Cel mai constant este semnalul de la structurile cerebrale mediane (ventriculului trei, glanda pineala, septul pelucid, coasa creierului) - ecoul M. ?n norma ecoul M corespunde liniei mediane iar devierea acestui semnal nu depaseste 1-2 mm. Deplasarea ecoului M cu mai mult de 2 mm indica prezenta unei formatiuni de volum intracerebrale. Alte criterii de diagnostic sunt inegalitate numarului de semnale dintre emisfera dreapta si st?nga (asimetria interemisferiala), majorarea distantei dintre semnalele de la peretii laterali ai ventriculului III (hidrocefalia), s.a.

Deosebirea principiala a ecoencefalografiei bidimensionale este deplasarea treptata a sondei ultrasonore pe suprafata scalpului. Pe ecranul ultrasonografului se creeaza imaginea sectiunii orizontale a cutiei craniene. Aceasta metoda ?nsa este ?nsotita frecvent de artefacte datorate permeabilitatii diferite a structurilor cutiei craniene.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!