Doxazosin

           

Doxazosinum C02C A04

Specialitati: Cardura.

Proprietati

Alfa-blocant cu durata de actiune mare, efectul hipotensiv al unei doze mentinandu-se 24 ore. Dilata vasele sanguine prin blocajul competitiv selectiv al alfa-1-adrenoreceptorilor postsinaptici. Amelioreaza profilul lipidic al sangelui (spre deosebire de beta-blocante si diuretice) reducand riscul bolii ischemice cardiace. Favorizeaza regresia hipertrofiei ventriculului stang, inhiba agregatia plachetara, stimuleaza activatorul tisular al plasminogenului, creste sensibilitatea pacientilor la insulina, stimuleaza erectia (daca a fost scazuta, de exemplu de alte antihipertensive). La pacientii cu hiperplazie prostatica benigna amelioreaza urodinamia si reduce simptomele bolii prin blocarea alfa-receptorilor de tip 1A care sunt predominanti in stromul si capsula prostatei si colul vezicii urinare.

Indicatii

Hipertensiunea arteriala, hiperplazia prostatica benigna.

Contraindicatii

Insuficienta renala sau hepatica, hipersensibilitatea la preparat.

Posologie

Ca antihipertensiv, initiala 1 mg inainte de culcare; doza de intretinere se mareste gradual fiecare 2-3 saptamani pana la 2, 4, 8 sau 16 mg o data pe zi. In hiperplazia prostatica benigna, initiala 1 mg o data pe zi, la culcare; doza de intretinere 2-4 mg o data pe zi. Doza maxima 16 mg/zi.

Supradozare

Hipotensiune severa, soc. Tratament: pozitie orizontala, vasopresoare (antihipotensive), terapie simptomatica.

Efecte adverse

Vertij, aritmii cardiace, hipotensiune ortostatica, edeme ale membrelor inferioare, tahicardie, greata, oboseala neobisnuita, irascibilitate, somnolenta.

Interactiuni

Antiinflamatoarele nesteroidiene, estrogenii, antihipertensivele cresc efectele doxazosinei. Simpatomimeticele ii reduc efectele.

Precautii

Prima doza se recomanda sa fie luata inainte de culcare. A se ridica dimineata din pat fara graba. Conducerea vehiculelor (somnolenta). A nu sta timp indelungat in picioare (riscul hipotensiunii ortostatice).

Cardura (Pfizer INC, SUA). Comprimate 1mg, 2 mg, 4 mg si 8 mg N 28 si N 30.

Cardura (Pliva, Croatia). Comprimate 2 mg si 4 mg N 20.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!