Dopamina

           

Dopaminum C01C A04

Specialitati: Dopmin.

Proprietati

Dopaminomimetic cu efect complex: in concentratii mici stimuleaza dopaminoreceptorii, in cele medii – beta-adrenoreceptorii, iar in concentratii mari – alfa-adrenoreceptorii. Favorizeaza eliminarea norepinefrinei in sinapsele adrenergice. Are actiune inotrop-pozitiva si vasodilatatoare selectiva pentru arterele renale si mezenteriale. Mareste neinsemnat frecventa cardiaca, necesarul miocardului in oxigen, rezistenta vasculara periferica si tensiunea arteriala. Cresterea irigarii sanguine renale favorizeaza diureza si natriureza. Actiunea este de scurta durata si dispare peste 5-10 min dupa terminarea perfuziei.

Indicatii

ªocul de diversa geneza – cardiogen, postoperational, septico-toxic, anafilactic, hipovolemic (dupa reconstituirea volumului sangelui circulant), insuficienta cardiaca acuta, hipotensiunea arteriala. Intoxicatiile (in scopul intensificarii diurezei si eliminarii toxinei).

Contraindicatii

Feocromocitomul, hiprtiroidismul, glaucomul cu unghi inchis, hiperplazia prostatica benigna, aritmiile. Astmul bronsic la pacientii hipersensibili la disulfizi.

Posologie

Se stabilesc in mod individual in functie de severitatea socului, tensiunea arteriala si reactia aacientului la preparat. Preparatul se administreaza in perfuzie i.v. Pentru efectul inotrop-pozitiv si cresterea circulatiei renale viteza este de 100-250 mcg/min (4-10 mcg/kg/min), la necesitate pana la 300-500-700 mcg/min, doza maxima fiind de 1500 mcg/min (15-20 mcg/kg/min) continuu timp de 2-3 ore si pana la 1-4 zile.. Copiilor li se administreaza cu viteza initiala de de 4-6 mcg/kg/min marind-o treptat pana la 10 mcg/kg/min.

Supradozare

Afectiuni de ritm cardiac, tahicardie, vasoconstrictie renala.

Efecte adverse

Greturi, varsaturi, cefalee, neliniste, tremor, aritmii cardiace, dureri anginale, spasmul arterelor periferice, dureri ale membrelor, hipertensiune arteriala. In extravazare – necroze.

Interactiuni

Creste efectele simpatomimeticelor, IMAO, diureticelor. Administrat concomitent cu alcaloizii de ergot mareste riscul gangrenei). Creste efectul simpatomimetic al guanetidinei.

Precautii

Sarcina (administrarea este admisa numai daca beneficiul pentru mama depaseste riacul potential pentr embrion sau fetus. Concomitent cu IMAO dozele dopaminei se reduc de 10 ori. Nu se amesteca intr-o seringa cu solutia de tiamina.

Dopmin (Orion, Finlanda). Concentrat pentru perfuzii i.v. 40 mg/ml-5 ml in fiole N 5.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!