Ditec DA

           

(Boehringer Ingelheim, Germania). Aerosol (spray) dozator 200 doze.

Compozitie Fenoterol bromhidrat 0,05 mg/1 doza, Cromoglicat disodic 1 mg/1 doza, Vehicul ad 10 ml.

Proprietati

Preparat combinat care asociaza actiunea bronhodilatatoare cu cea antialergica. Fenoterolul stimuleaza beta-2 adrenoreceptorii care, prin intermediul adenilatciclazei, conduc la acumularea AMP-ciclic, cresterea lucrului pompei calcice si reducerea concentratiei ionilor de calciu in sarcoplasma muschilor netezi. In insuficienta acestor ioni miocitele se relaxeaza. Acidul cromoglicic (sarea disodica) previne degranularea mastocitelor si eliberarea mediatorilor alergiei si altor substante biologic active. Preparatul previne bronhospasmul, intensifica lucrul cililor vibratili.

Indicatii

Astmul bronsic (prevenirea si tratamentul acceselor de bronhospasm), bronsita cronica obstructiva asociata sau nu cu emfizemul, insuficienta respiratorie (profilaxie si tratament) in bolile respiratorii cronice, in special la copii.

Contraindicatii

Cardiomiopatia obstructiva hipertrofica, tahiaritmia, hipersensibilitatea fata de fenoterol, cromoglicat disodic sau alt component al aerosolului dozat, hipertiroidismul, stenoza subclaviculara a aortei.

Posologie

Profilaxia si tratamentul de durata, adulti si copii peste 6 ani cate 2 puffuri de 4 ori pe zi la intervale egale. Profilaxie: inainte de efort (in astmul de efort) sau de contactul cu substante alergizante - 2 puffuri. Copii 4-6 ani cate 1 puff de 4 ori pe zi la intervale egale de timp.

Supradozare

Tremor, tahicardie, palpitatii. Tratament: Anxiolitice, beta-1 blocante selective.

Efecte adverse

Tremor muscular fin, nervozitate, tahicardie, ameteli, palpitatii sau migrene la pacientii sensibili, iritatii locale, reactii alergice.

Interactiuni

Beta-adrenergicele, anticolinergicele, xantinele si corticosteroizii cresc efectul Ditec-ului iar beta-blocantele il reduc.

Precautii

Diabetul zaharat, infarctul miocardic, tulburarile cardio-vasculare severe, hipertiroidismul.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!