Disuria

           

Continut

  • Disuria la barbat
  • Disuria la femei
  • Schimbarile vezicii urinare in disurie

Disuria, sau mictiunea dificila reprezinta golirea vezicala cu efort. Pacientul cu disurie asteapta pna se declanseaza mictiunea urinnd ncet, cu jet ntrerupt, slab proiectat, uneori picatura cu picatura, uneori contractnd musculatura abdominala (sau apasnd pe burta) pentru a evacua urina. La sfrsit pacientul simte ca nu a golit complet vezica urinara.

Disuria la barbat

La barbat cele mai frecvente cauze ale disuriei pot fi:

  • tumorile prostatei (benigne sau maligne), prostatita acuta, scleroza colului vezical, tulburari de inervatie a colului vezical;
  • neconcordanta dintre contractia detrusorului si deschiderea colului vezical;
  • hipotonia detrusorului, tumori vezicale ce invadeaza colul sau care obstrueaza printr-un franj tumoral colul vezical n timpul actului mictional, calculi vezicali (care determina mictiunea n doi timpi);
  • stricturi uretrale, stenoza meatului uretral, tumori uretrale, calcul migrat si anclavat pe uretra, corpi straini uretrali.

Disuria la femei

La femei, disuria poate fi provocata de leziuni de vecinatate (fibrom uterin, neoplasm de col uterin) sau de scleroza colului vezical.

Schimbarile vezicii urinare in disurie

Vezica urinara lupta cu obstacolul subvezical pentru golirea completa. n faza initiala, prin hipertrofia detrusorului obstacolul este depasit, dar, daca leziunea nu este tratata, vezica urinara "decompenseaza musculatura se subtiaza si treptat golirea devine incompleta. Apare astfel reziduul vezical (cantitatea de urina care ramne neevacuata dupa fiecare mictiune) care semnalizeaza aparitia retentiei de urina.

Prezentarea pacientului cu disurie n timp util la medic ct si diagnosticarea corecta a acestei situatii, permite efectuarea unui tratament care sa mpiedice extinderea consecintelor de la aparatul urinar inferior (afectarea pompei vezicale) la cel superior (reflux vezico-ureteral -> ureterohidronefroza ->  insuficienta renala).

Disuria (mictiunea dificila) nu trebuie confundata cu durerile mictionale.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!