Dipivefrina

           

Dipivefrinum S01E A02

Specialitati: Oftan Dipivefrin.

Proprietati

Derivat de epinefrina in care aceasta este esterificata cu doua molecule de acid pivalic pentru a-i mari lipofilitatea si penetrabilitatea in camera anterioara a ochiului (lipofilitatea creste de 100-600 ori, iar penetrabilitatea transcorneana de 17 ori) unde se hidrolizeaza cu eliberare de adrenalina. Stimuleaza receptorii beta-adrenergici ciliari. In debutul actiunii creste excretia umorii apoase (prima ora, cand concentratia AMPc celulele epiteliale nepigmentate creste), apoi productia umorii scade (dupa normalizarea nivelului de AMPc si sensibilitatii beta-2-receptorilor). In afara de reducerea productiei de umoare apoasa de catre corpii ciliari, dipivefrina creste concentratia AMPc in tesutul trabecular si rata drenarii umorii. Actiunea preparatului isi atinge varful peste 2 ore dupa instilare si persista 12-20 ore. Scaderea tensiunii intraoculare este de 4 ori mai mare decat cresterea ei initiala.

Indicatii

Glaucomul cu unghi deschis, ca preparat de electie pentru pacientii tineri si in fazele incipiente de cataracta asociata si ca remediu adjuvant in eficienta redusa a altor antiglaucomatoase. Hipertensiunea oculara si glaucomul secundar. Perioada postoperatorie dupa operatia de cataracta. Cresterea tensiunii intraoculare dupa bolile infectioase ale ochiului.

Contraindicatii

Glaucomul cu unghi inchis, obstructia camerei anterioare (dilatarea pupilei poate inchide mai mult unghiul irido-cornean si conduce la cresterea tensiunii intraoculare). Hipersensibisitatea la componente.

Posologie

Cate 1 picatura in ochiul bolnav de 2 ori pe zi. Doza poate fi modificata in cazul cresterii tolerantei la preparat.

Supradozare

Aritmii cardiace (tahicardie, extrasistole). Simptomele dispar in cateva ore dupa sistarea administrarii. Tratamentul este simptomatic (betablocante).

Efecte adverse

Senzatie de usturime si intepaturi in ochi, conjunctivita foliculara si hiperemie. Cefalee, tahicardie, extrasistolie, hipertensiune arteriala. Maculopatie si edem macular in ochiul afachic, blefaroconjunctivita alergica. Urticarie si eruptii la persoanele sensibile la benzalkoniu.

Interactiuni

Alte preparate antiglaucomatoase ii cresc efectul cu exceptia betablocantelor topice. Creste efectele adverse ale IMAO.

Precautii

Preparatul se recomanda numai in fazele incipiente ale glaucomului. Sarcina (preparatul poate fi utilizat numai dupa indicatii stricte). Se recomanda masurarea tensiunii intraoculare fiecare 3-4 saptamani data fiind posibilitatea tolerantei la adrenalina. La pacientii afachici produce edem macular.

Oftan Dipivefrine (Santen Oy, Finlanda). Picaturi oftalmice 1 mg/ml-5 ml.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!