Dipiridamol

           

Dipyridamolum B01A C07

Specialitati: Curantyl, Dipiridamol, Persantin.

Proprietati

Efectul antiagregant se explica prin inhibitia fosfodiesterazei si acumularea de AMP-ciclic in plachete si a sintezei de tromboxan A2 care este un puternic agregant si vasoconstrictor, precum si prin inhibitia captarii de adenozina de catre plachete, care este si ea o substanta proagreganta.

Indicatii

Insuficienta coronariana, profilaxia tromboemboliilor prin reducerea adezivitatii si agregarii plachetare (asociat cu acidul acetilsalicilic are efect mai pronuntat). In proteza valvulara cardiaca se combina cu anticoagulante.

Contraindicatii

Hipotensiunea arteriala, hipersensibilitatea la preparat.

Posologie

In insuficienta coronariana 150-225 mg/zi divizata in cateva prize. Ca antiagregant plachetar 300-450 mg/zi pe stomacul gol, divizata in cateva prize.

Supradozare

Cazuri de supradozaj nu au fost semnalate. Este posibila hipotensiunea arteriala care poate fi tratata cu vasopresoare.

Efecte adverse

Greturi, tahicardie, ameteli, cefalee, dureri toracice, eruptii, prurit cutanat.

Interactiuni

Acidul acetilsalicilic, anticoagulantele, unele cefalosporine, carbenicilina, ticarcilina, sulfinpirazonul, acidul valproic cresc riscul hemoragiilor. Xantinele (inclusiv cele din ceai si cafea) pot slabi efectul dipiridamolului). Vasodilatatoarele administrate concomitent pot conduce la hipotensiune severa. Dipiridamolul reduce efectele preparatelor utilizate in miastenie.

Precautii

Hipotensiunea sau instabilitatea hemodinamica (de ex. asociata cu un infarct de miocard recent). Tulburarile conductibilitatii inimii. Primul trimestru al sarcinii.

Curantyl (Berlin-Chemie, Germania). Drajeuri 25 mg N 120 si 75 mg N 30, N 40, N 60 si N 100. Solutie injectabila 10 mg/2 ml in fiole N 10.

Dipiridamol (Sicomed, Romania). Drajeuri 25 mg si 75 mg N 60. Solutie injectabila 0,5%-2 ml in fiole N 5 si N 100.

Persantin (Boehringer Ingelheim, Germania). Drajeuri 25 mg N 100 si 75 mg N 50. Solutie injectabila 10 mg /2 ml in fiole N 5.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!