Dihidroergotamina

           

Dihydroergotaminum N02C A01

Specialitati: DH-Ergotamin.

Proprietati

Dihidroergotamina este derivatul dihidrogenat al ergotaminei, alcaloid de ergot (Claviceps purpurea). Are afinitate pentru diverse subtipuri de receptori serotoninergici, indeosebi fata de 5-HT1D, care sta la baza eficacitatii ei in tratamentul acceselor de migrena, cand modifica circulatia encefalica, reduce stimularea nociceptorilor si fenomenele inflamatorii neurogene. Blocheaza si receptorii alfa-adrenergici reducand vasoconstrictia sistemica provocata de stimularea receptorilor 5-HT2A.

Indicatii

Accesele acute de migrena cu sau fara aura, cefalea vasomotorie, varicozitatile membrelor inferioare, dezechilibrul vegetativ cu predominarea tonusului simpatic.

Contraindicatii

Angina pectorala, in special cea instabila si cea vasospastica, infarctul miocardic, socul, starile septice, bolile vasculare obliterante, hipotensiunea arteriala controlata neadecvat, insuficienta renala sau hepatica, sarcina (primul trimestru), lactatia, varsta inaintata, hipersensibilitatea la preparat.

Posologie

Adulti si adolescenti cu masa corporala peste 50 kg, initiala 2,5-5 mg (10-20 picaturi) o data pe zi. In cazurile severe suplimentar 5 mg seara. In boala varicoasa cate 5 mg de 3 ori pe zi.

Supradozare

Greata si voma, simptome de ergotism - amortire sau intepaturi, dureri, cianoza in regiunea extremitatilor cu slabirea sau absenta pulsului periferic, depresie respiratorie, scaderea sau cresterea tensiunii arteriale, confuzie, delir, convulsii si coma. Tratament: Aplicatii calde pe regiunea afectata, vasodilatatoare, masuri de prevenire a leziunilor tisulare

Efecte adverse

Greata, varsaturi, diaree, somnolenta, tulburari ale ritmului cardiac, accese anginale.

Interactiuni

Oleandomicina, Eritromicina, Doxiciclina, Tetraciclina, Dopamina, Nitroglicerina, vasodilatatoarele, alfa-blocantele, beta mimeticele cresc efectele dihidroergotaminei. Alfa-mimeticele, vasopresina ii micsoreaza actiunea. Dihidroergotamina creste actiunea reserpinei.

Precautii

Tratamentul poate fi intrerupt in cazurile cand apar senzatii de amortire sau intepaturi in degetele picioarelor, dureri musculare in membrele superioare sau inferioare, greutate in picioare, dureri toracale, cresterea sau descresterea temporara a frecventei cardiace, edeme sau prurit.

DH-Ergotamin (Galena, Cehia). Picaturi buvabile 0,2% 10 ml in flacoane.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!