Diane-35

           

(Shering, Germania). Drajeuri in ambalaj calendaristic.

Compozitie Etinilestradiol 0,035 mg, Ciproteron acetat 2 mg.

Proprietati

Estrogenul (etinilestradiol) potenteaza efectele centrale si periferice ale ciproteronului asupra ovulatiei, cresterii viscozitatii mucusului cervical care asigura contraceptia. Antiandrogenul (ciproteron) se fixeaza pe receptorii androgenici din tesuturile tinta androgenodependente (glandele sebacee, foliculii pilosi) si reduce seborea, hirsutismul s.a. Datorita proprietatilor sale progestogenice inhiba secretia gonadotrofinelor hipofizare si ovulatia (efect contraceptiv).

Indicatii

Bolile androgenodependente in hiperproductia de androgeni la femei (seboree, acne papulopustulosa, acne nodulocystica, alopetia androgenica, hirsutismul moderat), contraceptia hormonala la femeile cu fenomene de virilism.

Contraindicatii

Sarcina, lactatia, insuficienta hepatica severa sau tumorile hepatice evolutive sau in antecedente, icterul sau pruritul permanent in sarcinile precedente, sindromul Dubin-Johnson si Rotor, tumorile ovariene, mamare sau uterine, endometrioza, procesele trombo-embolice sau predispozitia la tromboze, diabetul zaharat sever cu complicatii vasculare, anemia drepanocitara, afectiunile metabolismului lipidic, herpesul gravidelor in antecedente, otoscleroza si exacerbarea ei in timpul sarcinii.

Posologie

Cate 1 drajeu pe zi, de dorit la una si aceiasi ora, incepand cu prima zi a ciclului menstrual in ordinea indicata pe ambalajul calendaristic, timp de 21 zile, dupa care urmeaza un repaus de 7 zile. Dupa aceasta perioada, in aceiasi zi a saptamanii ca la inceputul primei cure, se prelungeste tratamentul in aceiasi ordine pana la diapritia simptomelor si plus inca 3-4 cicluri. La aparitia recidivelor se recomanda inca o cura. Daca peste 6 luni de tratament al seboreei si acneei grave sau peste 12 luni a alopetiei si hirsutismului efectul este nesatisfacator, se recomanda cresterea dozei de ciproteron, de ex. cu androcur.

Supradozare

Exacerbarea efectelor adverse.

Efecte adverse

Senzatie de tensiune in glandele mamare, modificarea libido-ului si a masei corporale, sangerari intermenstruale; cefalee, indispozitie; greata, epigastralgii; cresterea tensiunii arteriale; cloasma (pete pigmentate pe fata), care se intensifica la actiunea razelor solare; foarte rar intoleranta pentru lentilele de contact.

Interactiuni

Inductorii enzimelor hepatice (barbituricele, fenitoina, carbamazepina, rifampicina, pirazolonele) sau antibioticele care modifica flora intestinala (ampicilina s.a.) scad efectele Diane-35.

Precautii

Diane-35 nu se utilizeaza in tratamentul barbatilor. Inainte de tratament se recomanda consultatia medicala generala si ginecologica, inclusiv a sanilor, vizand excluderea contraindicatiilor. In curele de durata cercetarile medicale se fac semestrial. In cazul aparitiei cefaleei migreniforme sau severe, tulburarilor vazului sau auzului, simptomelor de tromboflebita sau tromboembolie, hipertensiunii arteriale severe, hepatitei, pruritului generalizat, crizelor epileptice frecvente, epigastralgiilor severe, tratamentul trebuie sistat. Preparatul poate fi utilizat si in perioada pubertara, deoarece favorizeaza normalizarea ciclului menstrual. Dupa nastere sau avort Diane-35 poate fi utilizat numai dupa primul ciclu menstrual normal. Daca dupa sistarea tratamentului nu survine sangerarea menstruala, inainte de a relua cura trebuie exclusa sarcina. Intreruperea tratamentului cu 36 ore nu garanteaza efectul contraceptiv, insa tratamentul trebuie prelungit in conformitate cu indicatiile de pe ambalajul calendaristic pentru a evita menstruatia prematura legata de intreruperea curei, insa se va recurge la contraceptia nehormonala. In diaree, voma si tratamentul concomitent cu alte preparate efectul contraceptiv scade. In acest caz tratamentul cu Diane-35 trebuie continuat, insa se recurge la metode nehormonale de contraceptie. Diane-35 modifica toleranta la glucide si se impune ajustarea dozelor hipoglicemiantelor la pacientele cu diabet zaharat.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!