Desmopresina

           

Desmopressinum H01B A02

Specialitati: Adiuretin SD.

Proprietati

Analog sintetic al vasopresinei cu actiune antidiuretica puternica. Creste reabsorbtia apei in tubii contorsi distali, reduce diureza si numarul mictiunilor. Spre deosebire de vasopresina, desmopresina are efect vasoconstrictor slab. Desmopresina activeaza factorul VIII de coagulare a sangelui si creste nivelul activatorului plasmatic al plasminei.

Indicatii

Tratamentul si diagnosticarea diabetului insipid de provenienta centrala; determinarea capacitatii de concentrare a rinichilor; tratamentul poliuriei acute, polidipsiei asociate cu traume ale SNC sau dupa operatiile chirurgicale in regiunea hipofizara (numai pentru utilizare intranazala); tratamentul enurezei nocturne primare la pacientii de 3-4 ani cu functia renala de concentrare normala (numai pentru utilizare intranazala); hemofilia A de grad usor sau moderat (indeosebi pentru tratamentul pre- si postoperator), boala Willebrand (numai pentru utilizare intranazala).

Contraindicatii

Starile asociate cu densitatea osmotica scazuta a plasmei sanguine, inclusiv polidipsia psihogena si banala: retenta de lichid de orice geneza, inclusiv in insuficienta cardiaca congestiva; anuria; hipersensibilitatea la preparat.

Posologie

In diabetul insipid de origine centrala cate 3,5-42 mcg/zi (1 picatura = 3,5 mcg) divizate in 1-3 prize. In poliuria centrala acuta 7 mcg (2 picaturi). Actiunea apare peste 30 min. In enureza nocturna 10-40 mcg inainte de somn. In cercetarea capacitatii de concentrare a rinichilor, adulti 40 mcg, copii peste 1 an cate 3,5 mcg (1 picatura) la fiecare 5 kg de greutate (maximum 10 picaturi). Dupa desmopresina se limiteaza aportul de lichid. Pentru copiii sub 1 an nu se utilizeaza deoarece capacitatea rinichilor de concentrare este redusa.

Supradozare

Retentie de lichid si reducerea densitatii osmotice a plasmei care poate conduce la convulsii, simptome neurologice si psihice. Tratament: Sistarea tratamentului, perfuzie i.v. lenta de solutii hipertone si furosemid.

Efecte adverse

Cefalee, dureri spastice abdominale, fenomene dispeptice, disurie, iritatie a mucoasei nazale, perspiratii.

Interactiuni

Indometacina potenteaza actiunea desmopresinei prin sensibilizarea receptorilor tubilor contorsi distali la ea. Preparatele care stimuleaza eliberarea hormonului antidiuretic hipofizar cresc efectul desmopresinei.

Precautii

A se exclude aportul excesiv de lichid in organism, indeosebi la copii si varstnici. A se monitoriza volumul urinei si densitatea ei osmotica, la necesitate si a plasmei sanguine. Procesele inflamatorii nazale reduc absorbtia desmopresinei. In timpul sarcinii doza preparatului trebuie ajustata deoarece se inactiveaza de vasopresinazele gravidei.

Adiuretin SD (Ferring-Leciva, Cehia). Picaturi nazale 0,1 mg/ml 5 ml in flacoane.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!