De-Nol

           

(Elder Pharmaceuticals Ltd., India). Comprimate 120 mg N 120.

Proprietati

Substanta activa a preparatului, subcitratul de bismut coloidal, in mediul acid al stomacului formeaza o pelicula pe suprafata ulcerului sau eroziunii (pansament gastric) si le grabeste cicatrizarea. De-Nol este activ si contra Helicobacter pylori, microorganismului responsabil de recaderile ukcerului gastric si gastrita cronica. Nimicirea acestei bacterii normalizeaza morfologia mucoasei gastrice si favorizeaza o remisie prelungita a bolii ulceroase dupa tratament.

Indicatii

Ulcerul gastric si duodenal, acutizarea gastro-duodenitei la pacientii cu ulcer gastric.

Contraindicatii

Insuficienta renala severa. Sarcina si lactatia.

Posologie

Cate 1 comprimat cu 30 min inainte de dejun, pranz si cina si inainte de somn timp de 4-6 saptamani, la necesitate pana la 8 saptamani dupa care urmeaza o intrerupere de 8 saptamani in timpul careia pacientul nu trebuie sa utilizeze preparate cu bismut. In cazul cand la pacient s-a detectat Helicobacter pylori, tratamentul trebuie asociat cu tinidazol cate 250 mg de 4 ori pe zi timp de 10 zile si/sau oxacilina (ampicilina) cate 250 mg de 4 ori pe zi timp de 10 zile. Pentru prelungirea remisiei sunt de dorit 3-4 cure a cate 2 saptamani fiecare pe parcursul unui an de terapie antibacteriana (De-Nol+oxacilina sau De-Nol+tinidazol sau De-Nol+furazolidon).

Supradozare

Ataxie, encefalopatie reversibila, osteodistrofie. In administrarea de durata (peste 2 ani) s-au observat parestezii, insomnie si slabirea memoriei. Tratament: Lavaj gastric, laxative osmotice, hidratare, agenti chelatori.

Efecte adverse

Greturi si varsaturi.

Interactiuni

Antiacidele administrate simultan cu De-Nol ii reduc considerabil eficacitatea. Alte preparate cu bismut ii pot creste toxicitatea. De-Nol reduce eficacitatea tetraciclinei administrate simultan.

Precautii

Daca administrarea antiacidelor este necesara, acestea trebuiesc ingerate cu 30 min pana la sau cu 30 min dupa ele. Deasemenea si produsele lactate, deoarece sucul gastric este necesar pentru formarea peliculei protectoare.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!