Danazol

           

Danazolum G03X A01

Specialitati: Danol.

Proprietati

Inhiba secretia gonadotrofinelor la nivelul hipofizei la barbati si femei si le reduce proprietatea de se lega cu receptorii lor din organele tinta . Suprima activitatea ovarelor, ovulatia, provoaca atrofia endometrului. Actiunea este reversibila. Este lipsit de activitate estrogenica sau progestogenica insa, in doze mari, manifesta activitate androgenica moderata cu efect anabolizant.

Indicatii

Endometrioza si sterilitatea asociata, menoragiile primare, sindromul premenstrual, pubertatea prematura primara.

Contraindicatii

Porfiria, sarcina, lactatia.

Posologie

Femei, tratamentul incepe in prima zi a ciclului menstrual si dureaza pana la 6 luni. In endometrioza, doza initiala este 400 mg/zi divizata in 4 prize, apoi, in functie de efect, 200-800 mg/zi. In metroragii si sindromul premenstrual 200 mg/zi divizata in 4 prize, apoi 100-400 mg/zi. Necesitatea prelungirii tratamentului se evalueaza trimestrial. In mastopatie, initiala 300 mg/zi timp de 3-6 luni. Copii, in pubertatea prematura 100-400 mg/zi in dependenta de varsta si masa corporala.

Supradozare

Cazuri de supradozaj nu au fost semnalate.

Efecte adverse

Simptome de virilizare: eruptii acneiforme, piele grasa, retentie de lichid in organism, hirsutism, hipertrofierea clitorului, schimbarea vocii, atrofierea sanilor. Cefalee, vertij, irascibilitate, labilitate emotionala. Eruptii cutanate. Dureri spinale, caderea parului.

Interactiuni

Hormonii steroizi pot modifica efectul danazolului. Danazolul scade clearance-ul plasmatic al carbamazepinei si al ciclosporinelor, creste necesarul in insulina la pacientii cu diabet zaharat.

Precautii

Inainte de tratament se recomanda excluderea sarcinii. A se ajusta dozele anticoagulantelor orale. Nu se recomanda administrarea concomitenta a danazolului cu estrogeni si progestogeni.

Danol (Sanofi-Winthrop, Franta). Capsule 100 mg si 200 mg N 100.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!