Crystepin

           

(Leciva, Cehia). Drajeuri N 30.

Compozitie Reserpina 0,1 mg, Dihidroergocristina 0,58 mg, Clopamida 5 mg.

Proprietati

Reserpina micsoreaza rezervele monoaminelor encefalice, reducand tonusul centrilor vasomotori si vascular. Provoaca sedatie. Dihidroergocristina blocheaza alfa-receptorii si scade tonusul vascular, reduce rezistenta vasculara periferica. Tahicardia reflexa provocata de dihidroergocristina este contrabalantata de reserpina. Clopamida are efect diuretic moderat care apare peste 2 ore dupa ingestie si dureaza 24 ore. Tensiunea arteriala incepe sa scada la sfarsitul primei saptamani de tratament si atinge varful in 4 saptamani.

Indicatii

Hipertensiunea arteriala usoara si moderata in ineficacitatea tratamentului monoterapic cu saluretice sau beta-blocante.

Contraindicatii

Absolute - depresiile endogene actuale sau in antecedente, ulcerul peptic activ, hipersensibilitatea la sulfamide; relative - ulcerul gastric sau duodenal in antecedente, insuficienta hepatica sau renala severa, tulburari ale hematopoezei.

Posologie

Initiala 1 drajeu o data pe zi, in cazuri grave 2 drajeuri /zi; de intretinere 1 drajeu pe zi sau peste o zi.

Supradozare

Efectele adverse descrise mai jos sunt mai pronuntate. Se reduc dozele.

Efecte adverse

Greata, varsaturi, tulburari dispeptice; deshidratare, hipokaliemie, hiponatriemie, hiperglicemie, hiperuricemie, crize de guta; hipotensiune ortostatica; astenie musculara, cefalee, depresie; reactii alergice cutanate.

Interactiuni

Scade efectul antidiabeticelor orale, antidepresivelor triciclice, alfa-simpatomimeticelor, anticoagulantelor indirecte. Creste efectul glicozidelor digitalice si litiului. Actiunea antihipertensiva poate fi crescuta de barbiturice si alcoolul etilic sau preparatele care il contin. Glucocorticoizii si laxativele cresc hipokaliemia.

Precautii

In tratamentul de durata sau cu doze mari pot apare parestezii, impotenta sexuala, ginecomastie, tulburari mictionale si vizuale. Pacientii cu diabet zaharat insulinodependent sau guta. Se recomanda dieta bogata in potasiu sau suplimentarea ei cu saruri de potasiu si controlul sistematic al kaliemiei. Se recomanda controlul starii psihice a bolnavului (reserpina poate provoca depresii). Nu se recomanda tratamentul concomitent cu inhibitori de MAO, levodopa sau acetazolamid.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!