Copirin

           

(Labormed, Romania). Comprimate N 20.

Compozitie Acid acetilsalicilic 400 mg, Cofeina 32 mg.

Proprietati

Acidul acetilsalicilic este principala componenta a preparatului responsabila de actiunea analgezica si antipiretica. Cafeina contribuie prin actiunea sa vasoconstrictoare cerebrala la potentarea efectelor acidului acetilsalicilic, in special in cefaleele vasculare. Actiunea analgezica are doua componente, unul central la nivel talamic, si altul periferic, prin inhibitia sintezei prostaglandinelor si se manifesta mai ales in durerile usoare si moderate, somatice si inflamatorii. Actiunea antipiretica se datoreaza in special cresterii termolizei ca urmare a dilatarii vaselor superficiale si transpiratiei. In febra din infectii, prin scaderea productiei prostaglandinelor, intervine mai intens si mecanismul central hipotalamic.

Indicatii

Migrena, cefaleea, nevralgiile, mialgiile, sinuzitele, durerile dentare si dupa extractii dentare, dismenorea; durerile moderate din artrite si reumatism; starile febrile.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la salicilati si la alte antiinflamatoare nesteroidiene, gastritele, ulcerul gastro-duodenal evolutiv, bolile hemoragice si riscul hemoragiilor, insuficienta hepatica, aritmiile cardiace, cardiopatia ischemica, hiperexcitabilitatea nervoasa, insomnia.

Posologie

Adulti 1-2 comprimate o data, repetand administrarea daca este nevoie la 4-6 ore. Doza maxima 10 comprimate pe zi. Copii 6-12 ani 1/2-1 comprimat o data, repetand administrarea daca este nevoie la 4-6 ore. Doza maxima 5 comprimate pe zi. Se recomanda administrarea comprimatelor dupa mese si/sau dispersarea lor prealabila in apa.

Supradozare

Vome, poliurie, epistaxis, hematemeza, deprimare cardiaca, zgomote in urechi, diminuarea acuitatii auditive, alcaloza respiratorie, apoi acidoza metabolica cu respiratie Kussmaul, convulsii, delir. Tratament: spalatura gastrica, inlaturarea dezechilibrului hidroelectrolitic si acido-bazic. Bicarbonatul de sodiu este contraindicat (poate produce coma si moarte) si va fi utilizat cu prudenta in acidoza..

Efecte adverse

Greturi, vome, pirozis, gastralgii, stimularea secretiei de acid clorhidric si scaderea sintezei mucusului; ulcer gastric la pacientii predispusi; usoara hipertensiune arteriala, vasodilatatie periferica; agravarea astmului bronsic indeosebi la pacientii cu polipi nazali sau sinuzita cronica; euforie, tulburari de echilibru, hipocoagulare cu favorizarea hemoragiilor (actiune antiagreganta si hipoprotrombinizanta), hemoliza la deficientii in G-6-PD, eruptii cutanate, urticarie, edem angioneurotic, crize de astm, reactii anafilactoide grave mergand pana la colaps, hepatita asimptomatica, mai ales la bolnavii cu lupus eritematos si polartrita reumatoida; poate prelungi travaliul si favoriza hemoragia post-partum.

Interactiuni

Creste efectul anticoagulantelor, indeosebi celor orale (riscul hemoragiilor), sulfamidelor antidiabetice (risc de hipoglicemie), efectele adverse ale glucocorticoizilor (riscul de ulcer si hemoragii), toxicitatea metotrexatului. Reduce actiunea diuretica a spironolactonei. Probenecidul si sulfinpirazona micsoreaza efectul uricozuric al acidului acetilsalicilic.

Precautii

Boala ulceroasa in antecedente, astmul bronsic, insuficienta renala. Excesul de cafea poate cauza tensiune si iritabilitate.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!