Colistina

           

Colistinum A07A A10, J01X B01

Specialitati: Colistin

Proprietati

Antibiotic din familia polimixinelor. Activ fata de bacteriile predominant gram-negative, in special Escherichia coli, Shigella spp. (insa nu Proteus), Pseudomonas aeruginosa. Inactiv impotriva bacteriilor gram-pozitive, anaerobe (Bacteroides fragilis, Serratia marcescens, Providencia spp., Neisseria spp.). Mecanismul actiunii antibacteriene se explica prin capacitatea preparatului de a se lega de fosfolipidele membranare bacteriene si lezarea functiei membranelor. Ca si alte polimixine poate bloca transmisiunea neuro-musculara.

Indicatii

Infectiile acute si cronice cu Enterobacter aerogenes, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae si in special Pseudomonas aeruginosa.

Contraindicatii

Myastenia gravis, hipersensibilitatea la preparat..

Posologie

Adulti 50 000 U/kilocorp/zi divizate in 2-3 administrari i.m. sau i.v. (perfuzie), copii 50000-100000 U/kilocorp/zi in 2-3 administrari. In insuficienta renala doza se va ajusta la clearance-ul creatininei.

Supradozare

Cazuri de supradozaj nu au fost semnalate.

Efecte adverse

Parestezii, amortirea membrelor si a limbii, prurit generalizat sau urticarie, febra, ameteli. Albuminurie, cilindrurie, azotemie. Ameteli pana la ataxie, somnolenta, apnee datorita efectului miorelaxant. Dureri in locul administrarii i.m. sau tromboflebite in administrarea i.v.

Interactiuni

Creste probabilitatea blocului neuromuscular al antibioticelor sau altor medicamente cu asemenea potential, de ex. miorelaxantele.

Precautii

Poate provoca apnee prin blocada neuromusculara, in special in insuficienta renala.

Colistin (Antibiotice, Romania). Pulbere parenterala 500.000 U si 1.000.000 U (cutii a cite 50 si 100 flacoane ).

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!