Cognitie

           

Cognitia este un proces mintal care se refera la facultatea de a procesa informatia, de a ?nvata si de a-si schimba preferintele.

Semnificatia termenului cognitie variaza considerabil ?n dependenta de domeniul ?n care este utilizat si de cercetatorii care s-au ocupat de studierea acestui fenomen. Astfel, Thomas Aquinas a divizat studiul sau comportamental ?n doua categorii mari: cognitiv (modul ?n care noi cunoastem lumea) si afectiv (felul ?n care noi simtim, emotiile). Deasemenea, cognitia frecvent este utilizata pentru a face deosebirea dintre procesele psihice superioare (memoria, judecata, rationamentul) si cele mai simple (instinctele, reflexele). Cognitia este perceputa de unii cercetatori ca o manifestare si o consecinta a aparitiei g?ndirii simbolice pe plan evolutionist, fara care aceasta nu ar putea exista. Astfel, multi ?nclina a crede ca anume cognitia, facultatea de a percepe lumea ?n mod simbolic, este ceea ce face diferenta dintre fiintele inteligente, dotate cu ratiune si animale.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!