Coderetta N

           

(ICN Alkaloida, Ungaria). Comprimate N 10.

Compozitie Codeina 5 mg, Efedrina 5 mg.

Proprietati

Codeina este un alcaloid de opiu, asemanator cu morfina (metil-morfina). In organism se transforma in morfina. Inhiba preponderent centrul tusei, dar si cel respirator si motilitatea intestinala (actiune antidiareica sau obstipanta). Efedrina dilata bronhiile si faciliteaza respiratia.

Indicatii

Tusea in bronsita acuta si cronica, laringita catarala, traheita, pneumonie.

Contraindicatii

Bolile obstructive pulmonare severe, deprimarea centrului respirator, obstipatia severa.

Posologie

Copii 6 luni-1 an cate 1/2 comprimat de 3-4 ori pe zi, 1-3 ani cate 1 comprimat de 3-4 ori pe zi, 4-6 ani cate 1-2 comprimate de 3-4 ori pe zi.

Supradozare

Depresie respiratorie, sedatie, mioza, bradicardie, hipotensiune, apnee si moarte. Tratament: Naloxon ca antidot al codeinei. Dupa naloxona poate urma voma si se recomanda protejarea cailor respiratorii de aspiratie. Poate fi necesara respiratia asistata.

Efecte adverse

Greata, obstipatie, vertij, urticarie, exanteme, trombocitopenie, insomnie, irascibilitate.

Interactiuni

Analgezicele narcotice, anestezicele generale, neurolepticele si alte depresive ale SNC, inclusiv alcoolul, cresc efectele adverse centrale ale codeinei. Inhibitorii de MAO pot conduce la hipertensiune arteriala grava (efedrina).

Precautii

In administrarea indelungata exista riscul dependentei psihice si fizice.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!