Codeina

           

Codeinum R05D A04

Specialitati: Codalin, Codeina fosfat, Codeina fosforica.

Proprietati

Codeina este un alcaloid de opiu foarte apropiat de morfina (metil-morfina). Actiunea ei principala este inhibitia centrului tusei, insa deprima si centrul respirator, peristaltismul intestinal (efect antidiareic si constipant), stimuleaza sistemul parasimpatic (mioza, bradicardie). In administrarea indelungata conduce la dependenta psihica si fizica asemanatoare cu cea provocata de morfina, dat fiind ca codeina in organism se transforma in morfina.

Indicatii

Tusea, diarea, durerile slabe (de ex. in neoplaziile inoperabile).

Contraindicatii

Copii sub 5 ani, insuficienta respiratorie grava, hipersensibilitatea la codeina.

Posologie

Antitusiva cate 10-20 mg de 4-6 ori pe zi p.o. Analgezica cate 15-60 mg de 4-8 ori pe zi p.o. Antidiareica cate 30 mg de 4 ori pe zi p.o. Copii, antitusiva, 5-12 ani ani 1 mg/kg/zi de 4-6 ori pe zi p.o. (maximum 60 mg/zi), antidiareica cate 0,5 mg/kg de 4 ori pe zi, analgezica 0,5 mg/kg de 4-6 ori pe zi p.o.

Supradozare

Greata, voma, bradicardie, hipotensiune arteriala, sedatie, depresie respiratorie, mioza. Pot urma apnee (la copii dupa o doza de 5 mg/kg) si moarte. Tratament: Naloxon ca antidot si respiratie asistata. Deoarece durata actiunii naloxonului este mai scurta decat a codeinei, injectiile cu naloxona vor trebui repetate. Naloxona poate declansa voma si se impune protectia cailor respiratorii de aspiratie a maselor vomice.

Efecte adverse

Constipatie, greata, ameteli. In doze mari somnolenta, deprimare respiratorie, la copii poate produce convulsii. In tratamentul de durata apare riscul dependentei psihice si fizice.

Interactiuni

Creste efectul depresiv al inhibantelor SNC, alcoolului, efectul constipant al anticolinergicelor si antidiareicelor, hipotensiv al antihipertensivelor si diureticelor, efectele adverse ale inhibitorilor de MAO (uneori fatale). Naloxonul scade efectele codeinei (el este si antidot in intoxicatia cu opioide).

Precautii

A se abtine de la consumul de alcool. Conducerea vehiculelor (provoaca somnolenta).

Codalin (ICN Alkaloida, Ungaria). Comprimate 15 mg N 20.

Codeina fosfat (Labormed Pharma, Romania). Comprimate 15mg N20.

Codeina fosforica (Sintofarm, Romania). Comprimate 15 mg N 30.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!