Clozapin

           

Clozapinum H05A H02

Specialitati: Alemoxan.

Proprietati

Antipsihotic si sedativ puternic. Avand efect dopaminoblocant slab, nu provoaca efecte extrapiramidale (“antipsihotic atipic”) si nu creste prolactinemia. Are actiune anticolinergica centrala si periferica si alfa-adrenoblocanta.

Indicatii

Schizofrenia acuta si cronica, starile maniacale, psihoza maniaco-depresiva, agitatia psihomotorie, starile de excitatie psihotica.

Contraindicatii

Discraziile sanguine, insuficienta renala sau/si hepatica severa, psihozele alcoolice si toxice de alta natura, glaucomul, adenomul de prostata, atonia intestinala.

Posologie

Initiala cate 25-50 mg de 2-3 ori pe zi, care se creste gradual cu 25-50 mg/zi timpe de 7-14 zile pana la doza de intretinere egala cu 200-300 mg/zi. Preparatul poate fi administrat o data pe zi inainte de somn sau de 2-3 ori pe zi dupa mese.

Efecte adverse

Somnolenta, senzatie de oboseala, hiperhidroza, tahicardie. Rar hiposalivatie, tulburari de acomodatie, hipotensiune ortostatica, hipertermie, greata, constipatie. In tratamentul de durata adaos ponderal, granulocitopenie, agranulocitoza.

Interactiuni

Creste efectele psihotropelor, in special al deprimantelor SNC. Administrat concomitent cu benzodiazepinele poate provoca colaps, inhibitie respiratorie sau apnee, stop cardiac. Creste efectele adverse ale anticoagulantelor indirecte si digitoxinei (deplasarea lor de pe proteinele plasmatice), efectele hipotensive ale antihipertensivelor, colinoblocante ale anticolinergicelor, mielodepresive ale preparatelor care induc agranulocitoza.

Precautii

Suspendarea tratamentului trebuie facuta micsorand dozele gradual timp de 7-14 zile (riscul efectului rebound). Persoanele varstnice (riscul diskineziei tardive).

Alemoxan (Arzneimittelwerk Dresden, Germania). Comprimate 50 mg N 50, N 100 si N 500.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!