Clorura de sodiu

           

Natrii chloridum 12C A01, B05C B01, B05X A03, S01X A03

Specialitati: Clorura de Natriu, Clorura de Sodiu, Natrii chloridum, Natrii chloridum infundibile cum glucoso 5%, Natrio chlorido, Natrium chloratum.

Proprietati

Clorura de sodiu constituie peste 90% din sarurile anorganice ale serului. In solutii clorura de sodiu disociaza in ionii de clor (Cl-) si sodiu (Na+) care sunt constituentii normali ai lichidelor corpului (preponderent extracelular) si sunt esentiale in mentinerea echilibrului electrolitic. Utilizarea clorurii de sodiu sub forma de ser fiziologic (solutie 0,9%) ca vehicul pentru administrarile parenterale ale unor substante medicamentoase nu poate afecta echilbrul hidroelectrolitic, cu exceptia copiilor mici. Sub forma de solutie 10% (solutie salina hipertona) se urilizeaza in chirurgie pentru tratarea ranilor (efect deshidratant si antibacterian).

Indicatii

Dizolvarea sau diluarea substantelor administrate i.v., i.m. sau s.c., prepararea solutiilor extemporale, rehidratarea organismului (solutie isotona).

Contraindicatii

Insuficienta cardiaca congestiva, insuficienta circulatorie sau renala, hipoproteinemia.

Posologie

Pentru rehidratarea organismului se utilizeaza ser fiziologic (solutie salina isotona) in volum de 500-1000 ml in perfuzie i.v. Sub forma de Rehydron se administreaza oral pana la 1000 ml. Solutia salina isotona se utilizeaza ca vehicul pentru dizolvarea substantelor medicamentoase si obtinerea solutiilor; volumul depinzand de solubilitatea substantelor si doza lor.

Supradozare

Hipokaliemie si acidoza, insuficienta cardiaca, edem pulmonar acut (indeosebi la pacientii cu insuficienta cardiaca preexistenta, la cei tratati cu corticosteroizi, corticotropina sau alte preparate care retin sodiul). Tratament simptomatic.

Efecte adverse

Febra, dureri locale, abcese, necroza tisulara, infectii in locul injectiei, tromboza sau flebita.

Interactiuni

Nu se prevad.

Precautii

Insuficienta cardiaca sau renala.

Clorura de Natriu (UPM din Borisov, Belarus). Solutie injectabila 0,9% 5ml in fiole N10.

Clorura de Sodiu (Farmaco, Moldova). Solutie perfuzabila 0,9% - 400 ml in flacoane.

Clorura de Sodiu (Sicomed, Romania). Solutie perfuzabila 0,9%-500 ml in pungi.

Clorura de Sodiu (Eurofarmaco, Moldova-Romania). Solutie injectabila 10%-400 ml in flacoane. Solutie perfuzabila 0,9%-400 ml in flacoane.

Natrii chloridum (Hemofarm, Iugoslavia). Solutie perfuzabila 0,9% 500ml in flacoane.

Natrii chloridum infundibile cum Glucoso 5% (Hemofarm, Iugoslavia). Solutie perfuzabila 500 ml in flacoane. Compozitie: Clorura de sodiu 0,9 g, Glucoza 5 g, Apa injectabila ad 100 ml

Natrio chlorido (Sanitas, Lituania). Solutie injectabila 0,9%-5 ml in fiole N 10.

Natrium chloratum (TroyaPharm, Bulgaria). Solutie perfuzabila 0,9% 500 ml in flacoane.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!