Clorura de fier

           

Ferri chloridum B03A A05

Specialitati: Hemofer.

Proprietati

Fierul este microelementul care stimuleaza hematopoieza. Intra in componenta hemoglobinei, mioglobinei si multor enzime. Sarurile fierului bivalent din alimente se absorb preponderent in duoden. Derivatii fierului trivalent pot fi transformate in fier bivalent cu participarea acidului ascorbic. Dupa absorbtie se transporta de feritine, proteine transportoare speciale, se depun in tesuturi si se utilizeaza. Deficienta fierului (alimente sarace in fier, absorbtie scazuta, deficit de transferine, hemoragii, diaree cronica, dupa gastrectomie, parazitoze s.a.) conduce la anemie feripriva.

Indicatii

Anemia feripriva (profilaxie si tratament), anemia posthemoragica cronica.

Contraindicatii

Hemocromatoza, anemia aplastica si hemolitica, leucemiile, bolile renale si hepatice cronice, hipersensibilitatea la sarurile fierului.

Posologie

Cate 0,5 mg/kg de 3-4 ori pe zi dupa mese in scopuri profilactice si cate 1-1,5 mg/kg de 3-4 ori pe zi inscopuri terapeutice..

Supradozare

Cazuri de supradozare nu au fost semnalate.

Efecte adverse

Constipatii, colorarea scaunului in negru-brun, colorarea dintilor.

Interactiuni

Tetraciclinele si antiacidele ii reduc absorbtia. Clorura de fier inactiveaza tetraciclinele si Penicilamina. Acidul ascorbic ii mareste absorbtia.

Precautii

Ulcerul gastric si duodenal, enterita, colita ulceroasa. La aparitia scaunului lichid dozele trebuiesc reduse.

Hemofer (Terpol, Polonia). Picaturi buvabile 157 mg/1 ml-10 ml.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!