Clorura de calciu

           

Calcii chloridum A12A A07, B05X A07, G04B A03

Specialitati: Clorura de calciu, Kalcio chlorido.

Proprietati

Calciul este esential pentru buna functionare a sistemelor nervos, muscular si scheletic, joaca un rol important in functia renala, respiratie, coagulabilitatea sangelui, permeabilitatea membranelor celulare si capilarelor. Calciul participa la stocarea si eliminarea neurotransmitatorilor si hormonilor, asimilarea si legarea aminoacizilor, absorbtia vitaminei B12, secretia gastrinei. Circa 99% din totalul de calciu se afla in oase sub forma de hidroxiapatita si este in continuu scchib cu calciul plasmatic.

Indicatii

Adjuvant in tratamentul starilor alergice (boala serica, febra de fan, urticaria, edemul angioneurotic) si reactiilor alergice la medicamente. Hemostatic (adjuvant) in tratamentul hemoragiilor pulmonale, gastro-intestinale, nazale, uterine. Antidot in intoxicatiile cu saruri de magneziu, acid oxalic si oxalatii si fluorurile hidrosolubile.

Contraindicatii

Predispozitia la troboze, ateroscleroza severa, hipercalcemia.

Posologie

Solutiile hipertone se administreaza i.v. lent (5 ml in 3-5 min). Poate fi administrat in perfuzie i.v. diluand 5-10 ml de preparat in 100-200 ml ser fiziologic sau solutie 5% de glucoza, cu viteza 6 pic/min.

Supradozare

Hipercalcemie (greata, varsaturi,, astenie, somnolenta), constipatie severa, cefalee, xerostomie. In administrarea de durata calculi renali, mictiuni dificile sau dureroase. Tratament: suspendarea administrarii, lichid din abundenta pentru a grabi excretia calciului si a preveni formarea calculilor renali.

Efecte adverse

De obicei nu se observa. In administrarea rapida a formelor i.v. senzatie de caldura, tahicardie, hipotensiune arteriala.

Interactiuni

Creste toxicitatea glicozizilor cardiaci. Reduce efectele sarurilor de magneziu. Ionii de calciu reduc activitatea tetraciclinelor, fluorurilor, blocantelor canalelor de calciu. Calcitonina reduce efectele ionilor de calciu. Cafeina, nicotina, fibrele alimentare, fitatii, sarurile de fier, fenitoina reduc absorbtia calciului. Diureticele retin excretia calciului si pot conduce la hipercalciemie. Estrogenii si contraceptivele orale care ii contin maresc absorbtia calciului (proprietate utilizata in tratamentul osteoporozei postmenopauzale). Sarurile de potasiu administrate concomitent cu cele de calciu pot declansa aritmii cardiace.

Precautii

Pacientii care se trateaza cu glicozizi cardiaci. In caz de extravazare a solutiei injectabile se administreaza solutie 1% de procaina si hialuronidaza pentru a proteja vena si tesuturile adiacente de necroza. Compresele calde sunt utile.

Clorura de calciu (Farmaco, Moldova). Solutie injectabila 10% 10 ml in flacoane.

Clorura de calciu (Polfa Warszawa, Polonia). Solutie injectabila 10%-10 ml in fiole N10.

Kalcio chlorido (Sanitas, Letonia). Solutie injectabila 10%-5 ml in fiole N 10.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!