Clorotrianisen

           

Chlorotrianisenum G03C A06

Specialitati: Chlortrianisen.

Proprietati

Clorotrianisenul este un estrogen sintetic. In tratamentul indelungat al cancerului de prostata provoaca efect feminizant slab.

Indicatii

Carcinomul de prostata androgen-dependent avansat, simptomele vasomotorii asociate cu menopauza, vaginita atrofica, kraurosis vulvae, hipoestrogenismul in hipogonadism, castratie sau insuficienta ovariana primara.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la preparat, sarcina existenta sau presupusa (riscul unor modificari fatale ale fetusului), cancerul mamar existent sau suspectat, neoplaziile estrogenodependente cunoscute sau presupuse, hemoragiile genitale nenormale nediagnosticate, tromboflebita si afectiunile tromboembolice.

Posologie

In cancerul de prostata cate 12-25 mg/zi timp indelungat. In tratamentul simptomelor vasomotorii, kraurozei vulvare sau vaginitei atrofice moderate se recomanda doza minima efectiva pentru 3 saptamani urmate de o saptamana repaus. Tratamentul se suspenda cat mai repede posibil. In aceleasi simptome dar asociate cu menopauza cate 12-25 mg/zi timp de 30 zile. Se recomanda cateva cure. In hipogonadismul feminin si insuficienta ovariana primara - cate 12-25 mg/zi pentru 21 zile, apoi se administreaza imediat 100 mg progesteron i.m. sau medroxiprogesteron p.o. ultimele 5 zile de tratament cu clorotrianisen. Urmatoarea cura poate incepe a 5-a zi de sangerare uterina.

Supradozare

Greturi si varsaturi. Tratament simptomatic.

Efecte adverse

Sangerari vaginale neobisnuite, scaderea libidoului, greturi, varsaturi, crampe abdominale, icter colestatic, chloasma sau melasma pe tot timpul tratamentului, eritem multiform, urticarie, eruptii hemoragice, intoleranta la lentilele de contact, cefalee, migrena, depresie, coree, modificari ponderale, toleranta scazuta la glucide, exacerbarea porfiriei, edeme, candidoza vagnala.

Interactiuni

Nu sunt specificate.

Precautii

Creste riscul tromboemboliilor pulmonare, infarctului miocardic, tromboflebitelor. Pacientele cu uter intact trebuiesc monitorizate in vederea posibilitatii cancerului uterin indeosebi in sangerarile nenormale persistente sau recurente.

Chlortrianisen (Zdorovia, Ucraina). Comprimate 12 mg N 100.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!