Clorhexidina

           

Chlorhexidinum A01A B03, D08A C02, R02A A05 S01A X09< FACE="Arial" SIZE=5>

Proprietati

Antiseptic activ fata de formele vegetative ale bacteriilor gram-pozitive si gram-negative, levuri, dermatofiti si virusuri lipofile. Pe sporii bacteriilor actioneaza numai la temperaturi ridicate. Curata si dezinfecteaza pielea fara a o leza. Mecanismul actiunii clorhexidinei este neclar. Utilizarea indelungata a clorhexidinei nu a modificat ecosistemul microbian local, nu a condus la evolutia suprainfectiei si nici nu a modificat rezistenta bacteriilor patogene la preparat.

Indicatii

Intra in componenta multor preparate utilizate in stomatologie (gingivite, stomatite, carii dentare), dermatologie (rani, combustii), ORL, oftalmologie (conservant pentru colire), chirurgie (antisepsia preoperatorie a tegumentelor), urologie (antisepsia ureterelor, irigatii ale vezicii urinare). Dezinfectia cateterelor, instrumentelor, urinei in vederea determinarii glicozuriei.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la clorhexidina. In stomatologie periodontita (poate stimula depunerile de tartru dentar).

Posologie

Dezinfectia ranilor, combustiilor 0,05%, vezicii urinare 0,02%, mainilor chirurgului 0,2%, cavitatii bucale 0,12%. Dezinfectia incaperilor, vehiculelor 0,1%.

Supradozare

Posibila la copii. Semne de intoxicatie cu alcool. Terapie simptomatica.

Efecte adverse

Reactii alergice (congestie nazala, eruptii cutanate, prurit s.a.). In stomatologie - iritatie locala, depuneri de tartru dentar, colorarea dintilor, limbii si a materialelor stomatologice protezice, tulburari ale gustului, senzatie de arsura la varful limbii, inflamatia parotidelor.

Interactiuni

Impreuna cu preparatele iodului creste riscul dermatitelor.

Precautii

Preparatele stomatologice se folosesc numai dupa masa, dupa spalarea dintilor si indepartarea prin clatire a pastei de dinti. A nu inghiti clorhexidina. Copiilor nu li se recomanda.

Nota: Intra in componenta preparatelor Alksebor, Alksema, Trachisan, Trachisan lozenges.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!