Clorazepat potasic

           

Dikalii clorazepas N05B A05

Specialitati: Tranxene.

Proprietati

Benzodiazepina cu actiune indelungata si efect anxiolitic marcat. Are si actiune hipnotica-sedativa, anticonvulsivanta si miorelaxanta centrala.

Indicatii

Adulti - nevroza de angoasa, starile depresive cu sindrom de anxietate, tendinte suicidale, profilaxia delirului la bolnavii de alcoolism cronic. Copii - manifestarile psihice si fizice ale anxietatii, angoasei. Sindromul de tic, tremorul emotional. Nevrozele de angoasa.

Formele parenterale - crizele de angoasa, crizele cu excitatie psihica, agresivitate. Accesul acut si subacut de delir alcoolic. Premedicatia bolnavilor in unele cercetari functionale. Anestezia intravenoasa. Tetanosul.

Contraindicatii

Insuficienta respiratorie, sarcina in primul trimestru, hipersensibilitatea la benzodiazepine.

Posologie

25-100 mg o data pe zi. In conditii spitalicesti doza poate fi marita. Persoanelor varstnice li se reduce doza la jumatate. Copii 0,5 mg/kg divizate in cateva prize. Durata tratamentului se stabileste in mod individual.

Supradozare

Inhibitia sistemului nervos central (somn profund si prea indelungat), insuficienta respiratorie si cardiovasculara, in cazurile grave coma. Tratament - lavaj gastric, terapie simptomatica care sa vizeze sustinerea functiilor sistemelor respirator si cardiovascular. Diureza osmotica neutra cu controlul echilibrului electrolitic al plasmei sangvine. Antidot - Flumazenilum.

Efecte adverse

Greata, varsaturi, somnolenta, hipotonie musculara, amnezie anterograda, senzatie de ebrietate, reactii paradoxale ca irascibilitatea, agresivitatea, supraexcitatia, confuzia deliranta.

Interactiuni

Clorazepatul creste efectul neurolepticelelor si miorelaxantelor centrale si periferice.

Precautii

Miastenia. Intreruperea tratamentului trebuie facuta treptat, pentru a evita fenomenele de rebound. Pe toata perioada tratamentului cu clorazepat se recomanda abtinerea de la folosirea alcoolului.

Tranxene (Sanofi-Winthrop, Franta). Comprimate filmate 50 mg N 30.

Pulbere parenterala 20 mg, 50 mg si 100 mg in fiole si solvent in fiole a 2 ml, 2,5 ml si, respectiv, 5 ml.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!