Clopamida

           

Clopamidum C03B A03

Specialitati: Brinaldix, Clopamid.

Proprietati

Diuretic cu actiune indelungata. Inhiba reabsorbtia ionilor de sodiu si clor in segmentul cortical al ansei Henle. Creste excretia ionilor de potasiu si magneziu. Actiunea incepe peste 1-2 ore si dureaza 10-24 ore. Scade tensiunea arteriala.

Indicatii

Edemele de diversa provenienta (cardiace, nefrotice, provocate de tratamentul indelungat cu glucocorticoizi, edemele gravidelor, ascita in ciroza hepatica), hipertensiunea arteriala, insuficienta cardiaca moderata, sindromul premenstrual.

Contraindicatii

Glomerulonefrita acuta, uremia, afectiunile renale grave, insuficienta hepatica, hipokaliemia, hiponatriemia, lactatia, hipersensibilitatea la preparat.

Posologie

Doza se stabileste individual. In hipertensiunea arteriala, initial 20 mg/zi dimineata pe nemancate timp de 7 zile. Dupa obtinerea efectului terapeutic se trece la doza de intretinere de 5-10 mg/zi. In edeme 40-60 o data pe zi.

Supradozare

Efectele adverse descrise imediat mai jos sunt mai pronuntate. Tratament: Suspendarea preparatului si corijarea echilibrului electrolitic.

Efecte adverse

Greata, cefalee, astenie. In administrarea dozelor mari hipokaliemie, hipomagneziemie, hiponatriemie, hipocloremie, hipotensiune arteriala.

Interactiuni

Scade excretia renala a litiului, marindu-i efectele adverse.

Precautii

In curele indelungate poate provoca hipokaliemie (se recomanda introducerea in ratia alimentara a produselor bogate in potasiu). Diabetul zaharat, guta, sarcina. Se recomanda controlul sistematic al nivelului plasmatic al potasiului, ureei si glucozei, iar in guta si a acidului uric.

Brinaldix (Egis, Ungaria). Comprimate 20 mg N 20.

Clopamid (Polfa Rzeszow, Polonia). Comprimate 20 mg N 20.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!