Clomifen

           

Clomiphenum G03G B02

Specialitati: Clostilbegyt, Pergotime.

Proprietati

Preparat antiestrogenic de structura nesteroidiana. In hipoestrogenemie manifesta actiune estrogenica moderata, iar in hiperestrogenemie actioneaza ca antiestrogen. Blocheaza receptorii estrogenilor in hipotalamus si ovare, stimuland, in doze mici, secretia gonadotrofinelor (foliculostimulanta, luteinizanta si a prolactinei) si, implicit, ovulatia. In doze mari inhiba secretia gonadotrofinelor. Nu are efect progestogen, nici androgen.

Indicatii

Inductia ovulatiei in disfunctia ovariana anovulatorie si sterilitatea provocata de ea, metroragiile disfunctionale, amenorea dishormonala, galactorea (de provenienta netumorala), sindromul sclerochistic al ovarelor (Stein-Loeventhal), oligospermia.

Contraindicatii

Sarcina, afectiunile hepatice severe, hemoragiile uterine de geneza neclara, tumorile maligne sau benigne ale organelor sexuale, bolile organice ale sistemului nervos central, chistul ovarian.

Posologie

Pentru stimularea ovulatiei (dupa stabilirea estrogenemiei) cate 50 mg o data pe zi (inainte de somn) incepand cu ziua 5 a ciclului menstrual timp de 5 zile. Ovulatia are loc in zilele 11-15 a ciclului. Daca ovulatia nu s-a produs, atunci se recomanda a doua cura, tot din ziua 5 a ciclului, cate 100 mg/zi timp de 6 zile. In caz de esec se mai recomanda o cura. Daca sarcina nu a avut loc, se face intrerupere de 3 luni si totul se repeta. Lipsa efectului impune suspendarea tratamentului. In oligospermie cate 50 mg 1+2 ori pe zi timp de 6 saptamani cu control sistematic al spermogramei.

Supradozare

Greata, varsaturi, senzatie de caldura, tulburari vizuale, hipertrofia ovarelor, dureri abdominale. Tratament: Terapie simptomatica.

Efecte adverse

Hipertrofia ovarelor si hiperestrogenemie (excretie peste 0,2 mg/zi), dureri in partea inferioara a abdomenului, menoragii. La barbati dureri testiculare. Greata, varsaturi, diaree, flatulenta. Ameteli, cefalee, depresie, astenie, irascibilitate, tulburari ale somnului, tulburari vizuale temporare. Exanteme. Inrosirea pielii cu senzatie de caldura, sporire ponderala, complicatii tromboembolice, caderea parului, dureri in regiunea sanilor, poliurie, sarcina plurifetala.

Interactiuni

Gonadotrofinele cresc efectul clomifenului.

Precautii

Inainte de a incepe tratamentul se recomanda testarea functiei hepatice, tiroidiene si suprarenale, excluderea afectiunilor organice ale ovarelor. In aparitia simptomelor de hiperstimulatie ovariana dozele se reduc. Persoanelor, lucrul carora solicita vigilenta, preparatul se administreaza in conditii spitalicesti (sau se elibereaza de la lucru). Daca sarcina a avut loc se recomanda progesteron pentru profilaxia insuficientei corpului galben.

Clostilbegyt (Egis, Ungaria). Comprimate 50 mg N 10.

Pergotime (Ares-Serono Group, Italia). Comprimate 50 mg N 30.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!