Clobetasol

           

Clobetasolum D07A D01

Specialitati: Dermovate cream, Dermovate ointment, Dermovate scalp application.

Proprietati

Clobetasolul este un corticosteroid sintetic, derivat de prednisolon, cu actiune glucocorticoida foarte puternica si mineralocorticoida minima, destinat pentru uzul topic in tratamentul bolilor de piele. Are actiune antiinflamatoare, antipruriginoasa si vasoconstrictoare. Mecanismul actiunii consta in inducerea sintezei lipocortinelor tisulare care, la randul lor, inhiba fosfolipaza A2 si eliberarea acidului arahidonic din fosfolipidele membranare. In rezultat scade sinteza prostaglandinelor si leucotrienelor, mediatori ai inflamatiei. Daca este aplicat pe suprafete extinse, in doze mari, timp indelungat sau sub pansament ocluziv se absoarbe in cantitati suficiente pentru a provoca efecte sistemice.

Indicatii

Tratamentul de scurta durata a dermatozelor pruriginoase moderate sau severe.

Contraindicatii

Varsta sub 12 ani, acne rosacea, dermatita periorala.

Posologie

Crema si unguentul se aplica topic in strat subtire pe portiunile afectate ale pielii de 2 ori pe zi, dimineata si seara, timp de pana la 2 saptamani ne depasind 50 g unguent pe saptamana. Lotiunea capilara se aplica pe pielea afectata a capului de 2 ori pe zi, dimineata si seara, in aceleasi conditii.

Supradozare

Efectele adverse (vezi mai jos) mai exprimate. Tratamentul consta in reducerea dozelor sau trecerea la un corticosteroid cu potenta mai slaba.

Efecte adverse

Sindrom Cushing, hiperglicemie, glucozurie. In unele cazuri poate apare sindromul de sevraj, care poate fi tratat cu corticosteroizi administrati peroral.

Interactiuni

Nu sunt descrise.

Precautii

In cazul suprainfectiei se recurge la medicatie antibacteriana sau antifungica iar la aparitia iritatiei pielii tratamentul trebuie suspendat. Pielea fetei, regiunilor inghinale si axilare se atrofiaza mai usor si trebuie pazita sau pacientul va fi supus unui control medical mai riguros. A se evita contactul cu ochii.

Dermovate cream (Glaxo Wellcome, Marea Britanie). Crema 0,05%-25 g in tuburi.

Dermovate ointment (Glaxo Wellcome, Marea Britanie). Unguent 0,05%-25 g in tuburi.

Dermovate scalp application (Glaxo Wellcome, Marea Britanie). Lotiune capilara 0,05%-25 ml in flacoane.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!