Cliochinol

           

Clioquinolum D08A H30, D09A A10, G01A C02, P01A A02, S02A A05

Proprietati

Derivat de 8-oxichinolina (5-clor-7-iod-8-oxichinolina) cu proprietati antifungice si antibacteriene. Este activ fata de Trichophyton spp., Microsporon spp., Cabdida albicans, cocii gram-pozitivi, in special stafilococi si enterococi. Mecanismul actiunii este neclar. Se absoarbe transcutan, indeosebi sub bandajul ocluziv, si poate afecta functia tiroida la pacientii cu hipertiroidism.

Indicatii

Tinea pedis (piciorul de atlet), tinea barbae, tinea capitis, infectiile micotice minore ale pielii si unghiilor, profilaxia si tratamentul infectiilor bacteriene minore ale pielii, ulcerele dermice.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la preparat, afectiunile oculare, tuberculoza pielii, virozele pielii, inclusiv herpes simplex, varicella zoster si vaccinia. Varsta sub 2 ani.

Posologie

Unguentul sau crema se aplica topic in strat subtire de 2-3 ori pe zi.

Supradozare

Cazuri de supradozare nu au fost semnalate.

Efecte adverse

Irita pielea in locul aplicarii. Poate provoca fenomene de iodism la persoanele sensibile la iod. Prurit, eruptii, rubefactie, edematiere si alte semne de iritatie. Coloreaza materialele, pielea, parul si unghiile in galben.

Interactiuni

In tratamentul topic sunt improbabile.

Precautii

Pacientii cu hipertiroidism. Daca in 2 saptamani tratamentul ramane fara efect se ve reevalua tactica.

Nota. Intra in componenta preparatelor Dermosolon, Lorinden C.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!