Climen

           

(Schering, Germania). Drajeuri in ambalaj calendaristic: 11 albe si 10 roz.

Compozitie Ciproteron acetat 1 mg, Estradiol valerat 2 mg in drajeurile albe si Estradiol valerat 2 mg in drajeurile roz.

Proprietati

Combinatia de estrogen si antiandrogen (cu proprietati progestogenice) este un remediu de terapie substitutiva in afectiunile menopauzale (estrogenul inlatura crizele vasomotorii si hiperhidroza, tulburarile somnului si ale memoriei, irascibilitatea, starea depresiva, modificarile degenerative atrofice ale pielii si mucoaselor cu formare de riduri, stopeaza osteoporoza si fragilitatea oaselor, modificarile metabolismului lipidic si aterosclerozarea vaselor). Antiandrogenul favorizeaza modificarile secretorii si proliferarea epiteliului uterin si a altor organe, stopeaza procesele proliferative care pot conduce la evolutia tumorilor progesteronodeficitare, opreste fenomenele de virilizare. Nu modifica metabolismul lipidic.

Indicatii

Terapia hormonala substitutiva in afectiunile menopauzale cu tulburari psiho-vegetative, modificari atrofice ale pielii si uscaciunea mucoaselor tractului urinar, fenomene de virilizare; profilaxia osteoporozei si bolilor cardiovasculare in menopauza; insuficienta estrogenica dupa ovariectomie in urma unor boli neoncologice, tratamentul tulburarilor ciclului menstrual, inclusiv amenorea primara si secundara.

Contraindicatii

Sarcina, lactatia, insuficienta hepatica severa sau tumorile hepatice evolutive sau in antecedente, icterul sau pruritul permanent in sarcinile precedente, tumorile ovariene, mamare sau uterine, endometrioza, procesele tromboembolice, diabetul zaharat sever cu complicatii vasculare, anemia drepanocitara, afectiunile metabolismului lipidic, herpesul gravidelor in antecedente, otoscleroza si exacerbarea ei in timpul sarcinii.

Posologie

Cate 1 drajeu pe zi incepand cu ziua 5 a ciclului menstrual, de dorit la una si aceiasi ora, in ordinea indicata pe ambalaj. Urmeaza un repaus de 7 zile, in timpul caruia are loc sangerarea menstruala. Daca aceasta nu a avut loc, trebuie exclusa sarcina. In lipsa sarcinii tratamentul poate fi continuat dupa aceiasi schema. Pacientelor aflate in menopauza sau cu amenoree sau hemoragii dupa ovariectomie preparatul se administreaza 21 zile, cate 1 drajeu pe zi, independent de fazele ciclului menstrual, dupa care se face un repaus de 7 zile.

Supradozare

Intensificarea efectelor adverse.

Efecte adverse

Senzatie de tensiune in glandele mamare, modificari ponderale; greata si discomfort in regiunea epigastrica; modificari ale libido-ului; foarte rar cefalee si indispozitie; sangerari minore de tip menstrual.

Interactiuni

Inductorii enzimelor hepatice (barbituricele, fenitoina, carbamazepina, rifampicina, pirazolonele) sau antibioticele care modifica flora intestinala (ampicilina s.a.) scad efectele componentelor climenului.

Precautii

Inainte de tratament se recomanda consultatia medicala generala si ginecologica, inclusiv a sanilor, vizand excluderea contraindicatiilor. In curele de durata cercetarile medicale se fac semestrial. La pacinentele cu amenoree trebuie exclusa tumoarea hipofizara producatoare de prolactina. In aparitia unor hemoragii repetate in primele 3 luni de tratament, accese severe de cefalee migreniforma, tulburarile vazului sau auzului, primelor simptome de tromboza (dureri neobisnuite in membrele inferioare si edeme), dureri toracale, icterului, cresterea intensitatii si frecventei crizelor epileptice, exacerbarea hipertensiunii arteriale, graviditatii, tratamentul trebuie suspendat. Exista probabilitatea intreruperii menstruatiilor. In scopul prevenirii sarcinii in perioada premenstruala se recomanda metode nehormonale de contraceptie. In cazul unei hepatite virale tratamentul poate fi preluat numai dupa o intrerupere de 6 luni. Tratamentul trebuie suspendat cu 6 saptamani inainte de operatiile chirurgicale planificate si in cazul unui regim la pat indelungat. Climenul modifica toleranta la glucoza si cere ajustarea dozelor hipoglicemiantelor la diabetice.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!