Clenil compositum

           

(Chiesi Farmaceutici, Italia). Aerosol dozat 200 doze.

Compozitie Beclometason 50 mcg/1 doza, Salbutamol 100 mcg/1 doza.

Proprietati

Preparatul combina efectele unui bronholitic, salbutamolul, cu ale unui glucocorticoid, beclometasonul dipropionat. Salbutamolul asigura o bronhodilatare selectiva rapida si sigura, restabileste prompt respiratia fara a cauza efecte cardio-vasculare nedorite. Beclometasonul dipropionat reduce hiperreactivitatea bronhiilor, edemul si hipersecretia. Administrate concomitent ambele preparate isi potenteaza mutual actiunea. Efectele sistemice ale beclometasonului dipropionat, in dozele recomandate, sunt minime. Actiunea integra a preparatului se manifesta prin efect antiinflamator marcat, mai pronuntat decat al beclometasonului propionat aparte, efect antibronhospastic mai puternic decat al fiecarui ingredient, durata de actiune mai mare.

Indicatii

Tratamentul astmului bronsic, bronhopatiei obstructive cronice cu component astmatic.

Contraindicatii

Infectiile virale locale sau tuberculoza locala, hipersensibilitatea la componentele preparatului. Sarcina (indeosebi in primul trimestru), lactatia.

Posologie

Adulti, cate 2 pufuri de 4-6 ori pe zi. Copii, cate 1-2 pufuri de 2-4 ori pe zi, in dependenta de efectul terapeutic. O inhalare are o durata a efectului de cel putin 4 ore. Nu se recomanda mai mult de 2 pufuri la o inhalare si mai mult de pufuri pe zi.

Supradozare

Tahicardie, tremor muscular usor, in special in debutul tratamentului. In asemenea cazuri se recomanda reducerea dozelor.

Efecte adverse

Raguseala in rare cazuri. La unii pacienti pot aparea afectiuni micotice in gura si orofaringe, care dispar odata cu utilizarea gargarismele cu alcalinizante sau antimicotice. In tratamentul de durata pot avea loc efecte sistemice (osteoporoza, ulcer peptic, insuficienta corticosuprarenala secundara). Trebuie luata in consideratie posibilitatea bronhospasmului paradoxal.

Interactiuni

Beta-blocantele reduc efectul salbutamolului. Simpatomimeticele cresc riscul efectelor adverse.

Precautii

Pacientii care au urmat terapie cu glucocorticoizi. Simpatomimeticele trebuiesc administrate cu atentie, in special pacientilor sensibili. Bolnavii de boli coronariene, aritmii, hipertensiune arteriala, glaucom, hipertiroidism, feocromocitom, diabet zaharat, hipertrofie de prostata pot utiliza preparatul numai in cazuri exceptionale. Cura de tratament nu trebuie se depaseasca 10 zile.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!