Clemastina

           

Clemastinum R06A A04

Specialitati: Clemastin, Tavegil.

Proprietati

Blocheaza receptorii H1-histaminergici. Are actiune antihistaminica, antipruriginoasa si antiexsudativa, reduce permeabilitatea capilarelor pentru o perioada de pana la 12 ore. Manifesta efect anticolinergic si hipnotic.

Indicatii

Rinita alergica si vasomotorie, polinozele, pruritul, urticaria, dermatozele alergice, eritemul medicamentos, dermatita de contact, neurodermita, edemul angionevrotic (Quinke), reactiile anafilactice, profilaxia raului de miscare, medicatia preanestezica. Profilaxia reactiilor alergice in cercetarile cu substante radiocontraste.

Contraindicatii

Sarcina (se administreaza numai in cazuri exceptionale).

Posologie

Adulti cate 1 comprimat de 2 ori pe zi (dimineata si seara) sau 2 ml s.c. sau i.m. In cazuri grave doza poate fi marita pana la 3-4 comprimate/zi sau 6 ml/zi. In scopuri profilactice se administreaza 2 ml imediat inainte de interventia care poate fi asociata de reactii alergice (medicamente, substante radioopace). Copii 6-12 ani cate 1/2 comprimat dimineata si seara. Pentru cresterea poftei de mancare cate 1 comprimat de 3 ori pe zi in timpul meselor. Ca antimigrenos 4 mg in debutul crizei, apoi cate 1 mg de 4-6 ori pe zi.

Supradozare

Uscaciunea gurii, inhibitie respiratorie, aritmii cardiace, depresia SNC, inrosirea fetei, hipotensiune arteriala. La copii excitatie, convulsii. Tratament: Spalatura gastrica, laxative osmotice, vasopresoare (insa nu adrenalina!), lichide i.v., oxigen. Analepticele sunt excluse (riscul convulsiilor).

Efecte adverse

Oboseala, somnolenta, cefalee, ameteli. Tulburari gastrointestinale, uscaciunea gurii, tremor.

Interactiuni

Creste efectul inhibitorilor SNC, alcoolului, anticolinergicelor, inhibitorilor de MAO.

Precautii

In glaucom, ulcerul peptic stenozant, hipertrofia de prostata se va adminidtra cu precautie. La varstnici provoaca ameteli, hipotensiune arteriala si sedatie. Conducerea vehiculelor si lucrul care cere vigilenta (preparatul se va administra in doza tolerata bine). Consumul bauturilor alcoolice este contraindicata pe toata perioada tratamentului.

Clemastin (Pharmacia - AD, Bulgaria). Comprimate 1mg N 20.

Tavegil (Egis, Ungaria). Comprimate 1 mg N 20. Solutie injectabila 2 mg/2 ml in fiole N 5.

Tavegil (Sandoz Pharma, Elvetia). Comprimate 1 mg N 20.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!