Citripancik

           

(KRKA, Slovenia). Granule 5 g in plicuri N 10.

Compozitie Paracetamol 120 mg, Acid ascorbic 10 mg, Excipient ad 5 g.

Proprietati

Combinatia paracetamolului cu acid ascorbic creste efectul analgezic si antipiretic al paracetamolului pana la cel al acidului acetilsalicilic, insa nu si cel antiinflamator. Are avantajul ca se administreaza in forma lichida si este lipsit de toxicitate gastro-intestinala sau efecte hematologice nefavorabile. Inlatura durerea, regleaza temperatura corporala si creste activitatea sistemului imun.

Indicatii

Febra produsa de diverse infectii bacteriene sau virale; durerea slaba sau moderata neinflamatorie cauzata de diverse infectii (tonsilite, otita medie); alinarea durerii produse de traume minore, interventii medicale sau dentale; este preparatul de electie in inflamatia mucoasei bucale sau naso-faringiene la copii.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la preparat, insuficienta hepatica sau renala in antecedente, insuficienta glucozo-6-fosfat dehidrogenazei, copiii sub 12 ani.

Posologie

Copii 2-6 ani cate 1-2 plicuri (pana la 6 plicuri pe zi), 6-12 ani cate 2 plicuri (pana la 10 plicuri pe zi). Continutul plicului se dizolva in 100 ml apa calda sau ceai. Ciprofloxacinum

Supradozare

Greata, voma, anorexie, epigastralgii. Complicatia majora este legata de hepatotoxicitatea paracetamolului care paote surveni in 12-48 ore dupa ingestia unei doze mai mari de 15 g. Tratament: lavaj gastric, carbune activat, acetilcisteina ca antidot (140 mg/kg initial, apoi 70 mg/kg la fiecare 4 ore timp de cateva zile). In intoxicatia severa se recurge la hemodializa. A se controla nivelul aminotransferazelor.

Efecte adverse

Eruptii cutanate si alte reactii alergice, pancitopenie, trombocitopenie, methemoglobinemie, astm.

Interactiuni

Paracetamolul creste efectul si durata actiunii cloramfenicolului. Antiepilepticele, barbituricele, rifampicina si alcoolul cresc hepatotoxicitatea paracetamolului.

Precautii

Insuficienta renala sau hepatica.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!