Ciproteron

           

Cyproteronum G03H A01

Specialitati: Androcur.

Proprietati

Antiandrogen sintetic asemanator din punct de vedere chimic cu androgenii naturali. Blocheaza competitiv receptorii androgenilor in tesuturile tinta micsorandu-le sau inlaturandu-le efectele, inclusiv in hiperandrogenemie. Are actiune antiprogestogenica si antigonadotropa.

Indicatii

La barbati, hiperactivitatea sexuala patologica, carcinomul inoperabil de prostata, inclusiv dupa operatie. La femei, fenomenele de androgenizare severa. La copii, pubertatea prematura.

Contraindicatii

Bolile hepatice, hiperbilirubinemiile ereditare benigne (sindroamele Dubin-Johnson si Rotor), casexia (cu exceptia pacientilor cu carcinom de prostata), starile depresive severe, procesele tromboembolice curente sau in antecedente, diabetul zaharat sever, complicat cu angiopatii, talasemia, varsta prepubertara, sarcina, lactatia, icterul idiopatic al gravidelor sau pruritul sever si herpesul gravidelor in antecedente.

Posologie

Se stabilesc individual in functie de gravitatea si caracterul bolii. Pentru barbati, de obicei 50-100 mg de 3 ori pe zi dupa mese cu putina apa. Pentru femeile cu simptome de androgenizare (dupa excluderea sarcinii) 2 comprimate o data pe zi in zilele 1-10 ale ciclului menstrual. Concomitent cu ciproteronul se administreaza Diane-35 in zilele 1-21 ale ciclului. In tratamentul acneei 10 mg/zi. Micsorarea dozei sau sistarea tratamentului se fac gradual.

Supradozare

Cazuri de supradozaj nu au fost semnalate.

Efecte adverse

Modificari ponderale, neliniste, depresie, astenie, scaderea atentiei. La barbati supresia spermatogenezei, ginecomastie. La femei tensiune in regiunea sanilor. La copii influenta negativa asupra hipotalamusului si, implicit, inhibitie corticosuprarenala (dozele mari). In unele cazuri afectiuni hepatice grave.

Interactiuni

Alcoolul scade efectul preparatului asupra libido-ului.

Precautii

Pe toata perioada tratamentului se recomanda a se evita conducerea vehiculelor sau munca care solicita vigilenta. Se recomanda controlul sistematic al functiilor hepatice, corticosuprarenale, hemogramei si glicemiei. La pacientii cu diabet zaharat se vor ajusta dozele hipoglicemiantelor. La copii poate avea loc insuficienta corticosuprarenala latenta care trebuie tratata cu glucocorticosteroizi. La femei inainte de tratament trebuie exclusa sarcina.

Androcur (Schering, Germania). Comprimate 50 mg N 50.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!