Cimetidina

           

Cimetidinum A02B A01

Specialitati: Cimedin, Cimetidin, Histodil, Neutronorm, Primamet.

Proprietati

Blocant al H2-histaminoreceptorilor de generatia I. Inhiba secretia bazala si stimulata de alimente, gastrina sau acetilcolina a acidului clorhidric. Paralel cu reducerea sintezei acidului clorhidric reduce si activitatea pepsinei. Este un supresor al enzimelor microzomiale hepatice.

Indicatii

Ulcerul duodenal activ, ulcerul gastric benign, reflux-esofagita, sindromul Zollinger-Ellison.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la preparat.

Posologie

Adulti 400 mg de 2 ori pe zi (seara pana la 800 mg, in special in ulcerul duodenal, cand secretia nocturna joaca un rol important), in ulcerele de stress 400 mg de 3-4 ori pe zi. Intretinere 400 mg seara la culcare. Copii peste 1 an 20-30 mg/kg/zi, in 2-3 prize. In esofagita de reflux si sindromul Zollinger-Ellison cate 400 mg de 4 ori pe zi. In interventiile chirurgicale 400 mg cu 30-60 min inaintea anesteziei generale i.m. In hemoragiile gastro-intestinale cate 200 mg i.m. sau i.v. la fiecare 4-6 ore sau in perfuzie i.v. cu viteza de 75 mg/ora; doza maxima este de 2 g/zi. La persoanele varstnice doza se micsoreaza cu 30%. In insuficienta renala doza se ajusteaza dupa clearance-ul creatininei.

Supradozare

Tahicardie si insuficienta respiratorie. Tratament: respiratie asistata si un beta-blocant.

Efecte adverse

Diaree, cefalee, confuzie, agitatie, psihoza, depresie, anxietate, halucinatii, ginecomastie, impotenta sexuala reversibila, artralgii, mialgii, cresterea activitatii transaminazelor, tahicardie sau bradicardie, bloc A-V, reactii alergice si anafilactice.

Interactiuni

Cimetidina este un supresor al enzimelor microzomiale hepatice si, prin urmare, scade metabolismul altor medicamente administrate concomitent, daca acestea se metabolizeaza in ficat. Ea creste concentratiile serice si efectele clinice sau adverse ale anticoagulantelor indirecte, beta-blocantelor, benzodiazepinelor, antidepresivelor triciclice, fenitoinei, lidocainei, metronidazolului, nifedipinei.

Precautii

Insuficienta renala sau hepatica, afectiunile de ritm cardiac, varsta peste 50 ani.

Cimedin (Dar Al-Dawa, Iordania). Comprimate 200 mg N 50, 400 mg si 800 mg N 10.

Cimetidin (Pharmacia-AD, Bulgaria). Comprimate 200 mg N 100.

Cimetidin (Polfa Rzeszow, Polonia). Comprimate 200 mg N 100.

Histodil (Gedeon Richter, Ungaria). Comprimate 200 mg N 50. Solutie injectabila 200 mg/2 ml in fiole N 10.

Neutronorm (Ebewe Arzneimittel, Austria). Capsule 200 mg N 50. Comprimate retard 350 mg N 50. Solutie injectabila 200 mg/2 ml in fiole N 5.

Primamet (Lek, Slovenia). Comprimate filmate 200 mg N 35, N 50 si N 150. Solutie injectabila 200 mg/2 ml in fiole N 10.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!