Cianocobalamina

           

Cyanocobalaminum B03B A01

Specialitati: B12-Vitamiin, Cianocobalamina.

Proprietati

Cianocobalamina este forma cea mai raspandita a vitaminei B12. Este esentiala pentru crestere, reproducerea celuleleor, hematopoeza si sinteza nucleoproteinelor si mielinei. Absorbtia intestinala depinde de prezenta factorului intrinsec si ionilor de calciu. In stomac cianocobalamina se leaga cu factorul intrinsec de care se desprinde in ileonul terminal sub influenta ionilor de calciu si se absoarbe. In sange este transportata de o proteina specifica, transcobalamina I si II, si se transporta spre diverse tesuturi. Locul principal de stocaj este ficatul in care formeaza rezerve suficient de mari. Deficitul factorului intrinsec conduce la anemie pernicioasa asociata cu degenerarea subacuta a maduvei spinarii care pot fi prevenite prin administrare de cianocobalamina sau alte forme ale vitaminei B12.

Indicatii

Insuficienta vitaminei B12 cauzata de malabsorbtie in anemia pernicioasa, patologiile gastro-intestinale, gastrectomia partiala sau totala, difilobotrioza (infestare cu Diphyllobothrium latum), enteropatia glutenica, sprue (diaree tropicala). Necesarul crescut in vitamina B12 in sarcina, hipertiroidism, anemia hemolitica, hemoragii, neoplazii, bolile hepatice si renale.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la vitamina B12 sau cobalt.

Posologie

Initiala in anemia pernicioasa 100 mcg/zi s.c. sau i.m. timp de 6-7 zile. Daca apare reactia reticulocitara se administreaza o data la 2 zile inca 7 asemenea doze apoi la fiecare 3-4 zile timp de 2-3 saptamani; doza de intretinere este de 100 mcg o data pe luna pentru toata viata. La necesitate se administreaza concomitent si acid folic. Pacientilor cu absorbtie intestinala buna li se recomanda formele orale de vitamina B12.

Supradozare

Cazuri de supradozaj nu s-au intalnit. Este netoxica si in doze foarte mari.

Efecte adverse

ÂȘoc anafilactic si moarte, edem pulmonar, insuficienta cardiaca, tromboza vasculara periferica, polycythemia vera, prurit, exanteme tranzitorii.

Interactiuni

Colchicina, acidul para-amino-salicilic si alcoolul in doze mari utilizat timp de 2 saptamani reduc absorbtia cianocobalaminei.

Precautii

Acidul folic poate masca simptomele neurologice ale anemiei pernicioase, care pot deveni ireversibile.

B12-Vitamiin (Uzina farmaceutica din Tallinn, Estonia). Solutie injectabila 200 mcg/1 ml si 500 mcg/1 ml N 10.

Cianocobalamina (Farmaco, Moldova). Solutie injectabila 500 mcg/1 ml si 1000 mcg/1 ml in fiole N 10.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!