Cetrorelix

           

Cetrorelixum G03X

Specialitati: Cetrotide.

Proprietati

Cetrorelixul este un oligopeptid sintetic, antagonist al hormonului hipotalamic de eliberare a hormonului luteinizant (LH-RH). Blocheaza receptorii LH-RH in adenohipofiza si reduce secretia gonadotropinelor (hormonilor luteinizant si foliculostimulant) proportional dozei administrate. Actiunea incepe practic imediat dupa administrare. La femei cerorelixul micsoreaza nivelul hormonului luteinizant si, prin urmare, ovulatia. Dupa administrarea unei doze de 3 mg actiunea preparatului dureaza cel putin 4 zile si acest efect poate fi mentinut prin injectii regulate a cate 0,25 mg o data pe zi.

Indicatii

Prevenirea ovulatiei premature la pacientele aflate in perioada tratamentului de stimulare ovariana controlata cu scopul obtinerii oocitului pentru masuri reproductive.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la preparat, peptidele exogene sau manit, sarcina si lactatia, perioada postmenopauzala, insuficienta renala si hepatica severa.

Posologie

Cate 3 mg s.c. in partea inferioara a abdomenului in ziua a 7-a a stimularii ovariene (aproximativ peste 132-144 ore de la inceputul stimularii ovariene cu gonadotropina. Daca in ziua a 5-a de la administrarea a 3 mg de Cetrorelix cresterea foliculului nu permite declansarea ovulatiei, se mai administreaza suplimentar 0,25 mg de Cetrorelix o data pe zi incepand peste 96 ore dupa administrarea dozei de 3 mg si se termina in ziua ovularii.

Supradozare

Cazuri de supradozare nu au fost semnalate. Dozele mari nu au provocat efecte toxice.

Efecte adverse

Eritem, prurit si edem in locul injectarii. In unele cazuri greturi, cefalee, prurit puternic. S-a observat un caz de hipersensibilitate (tuse, eruptii, hipotensiune) la o pacienta tratata 7 luni cu doze mari (10 mg/zi) contra cancerului ovarian. Sindromul hiperstimularii ovariene este un factor de risc al stimularii cu gonadotropine.

Interactiuni

Sunt putin studiate. Nu interactioneaza cu nici un preparat care se metabolizeaza in ficat cu participarea citocromului P450 sau prin conjugare, insa nu poate fi exclusa interactiunea cu alte preparate.

Precautii

In perioada stimularii ovarelor sau dupa ea poate aparea sindromul hiperstimularii ovariene indeosebi in stimularea cu gonadotropine. Acest sindrom poate fi tratat cu odihna, administrari i.v. de electroliti sau coloizi, heparinoterapie. Sustinerea fazei luteinice se face prin metode obisnuite.

Cetrotide (ASTA Medica Aktiengesellschaft, Germania). Pulbere parenterala 0,25 mg si 3 mg in flacoane N si solvent 3 ml in seringi preumplute.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!